Ченалова обвинена за бягството на убиеца от „Соло“ (обзор)

Съдийката: Обвиняват мe за нарушение, което не е съществувало, когато е четена присъдата

Отстранената от Софийския градски съд съдия Румяна Ченалова ще отговаря за бягството на убиеца от „Соло“. Вчера прокуратурата я подведе под отговорност за длъжностно престъпление.

През 2012 г. Ченалова оправда Илиян Тодоров, който беше обвинен, че пред дискотека „Соло“ е наръгал смъртоносно Васил Александров (24 г.) и Кирил Въжаров (21 г.). Ченалова пусна от ареста Тодоров срещу „подписка“. Двете по-горни съдебни инстанции след това го осъдиха доживот, но той не влезе в затвора, защото вече беше в неизвестност.

Според прокуратурата Ченалова е спомогнала за укриването му, като не е пратила в апелативния съд протеста на прокуратурата срещу промяната на мярката, което трябвало да стори до 7 дни.

„Обвиняват ме за нарушение на закона, което не е съществувало през 2012 г., когато е прочетена присъдата по делото „Соло“, каза вчера Ченалова. Според нея към онзи момент Наказателно-процесуалния кодекс не е предвиждал такъв срок.

Това е второ обвинение за Ченалова. През април тя бе подведена под отговорност, че е подправила протокол от гражданско дело по искова молба на "ОЕТ - Обединени енергийни търговци" ООД, по което ответник е НЕК ЕАД.

Вчера Ченалова обясни, че е сезирала европейските институции за действията на „някои хора на високи позиции“ и обвиненията й били отговор на това.

Тя отрече да е правила изтеклите записи на разговорите с обвинената за аферата „Червей“ бивша шефка на СГС Владимира Янева. На записа Янева обяснява, че премиерът Бойко Борисов е поръчал на главния прокурор Сотир Цацаров да я „опраска“ (виж долу).

Ченалова е получила призовка за повторно явяване в ДАНС на 27 ноември, не е ясно за какво.


За изтеклите разговори с Ченалова Владимира Янева нямала спомен

Владимира Янева нямала спомен да е водила разговор за „опраскването“ й с Ченалова. Заради записите вчера тя бе изслушана при закрити врата във ВСС. Пред кадровиците заявила хем, че не помни, хем според нея са правени монтажи от отделни фрази, които по различно време е казвала. Кадровиците я питали на кого е кучето, чийто лай се чува на записите.

Днес във ВСС трябва да бъде изслушана и Ченалова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право