Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса

Министър Аврамова: Всички, които се почувстваха засегати, са карали извън закона без винетки

Образуваха наказателно дело срещу Явор Бахаров

Полови координатори в държавните ведомства

Нова длъжност „координатор по равнопоставеност на жените и мъжете“ ще бъде въведена в правителството, става ясно от приетия законопроект за равнопоставеност на жените и мъжете. Координаторът може да не е един, а да имат такива и в „централните и териториалните органи на изпълнителната власт”, което ще рече – министерства, държавни агенции и областни управи.

Координаторите ще участват в разработването и провеждането на националната политика по равнопоставеност на жените и мъжете, на секторните и местните политики и програми от гледна точка на равнопоставеността на жените и мъжете. Освен това ще правят „оценка на въздействието по пол на нормативни актове и стратегически документи, предлагани от органи на изпълнителната власт“. Координаторите ще участват и в организиране на обучения по равнопоставеност на жените и мъжете.

Запазва се Националният съвет по равнопоставеността на жените и мъжете към правителството, а Министерският съвет ще определя държавната политика по отношение на равнопоставеността на половете и ще одобрява основните документи в тази област. Министърът на труда и социалната политика пък ще е централен изпълнителен орган, който ръководи, координира и контролира осъществяването на политиката на национално ниво

От проекта не става ясно как точно ще се гарантира равнопоствеността на мъжете и жените в държавната администрация и политиката, каквато е целта на закона. В него не са въведени и квоти за равноправност или други инструменти. Новите органи обаче щели да засилят “провеждането на оперативно ниво на държавната политика по равнопоставеност на жените и мъжете”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.