Британец, намиращ се на кораба „Даймънд принсес“, е починал от коронавирус

Борисов обсъди с Ердоган ситуацията с мигрантите Ще се срещнат в понеделник, българският премиер ще призове лидерите на ЕС за решаване на кризата по дипломатически път

Кукери ще гонят злите сили в бургаски квартал

Братя Диневи отменят тържеството по повод 3 март

Областният управител на Сливен изиска информация от работодатели и кметове във връзка с новия коронавирус

Гърция затвори пропускателен пункт на границата с Турция Взема максимално строги мерки за опазване на сухопътните и морските си граници

ЕК: Очакваме Турция да спази обещанията си относно бежанците

Трима руски граждани са задочно обвинени за опит за убийство чрез отравяне на Емилиян Гебрев

Екоминистърът призова ВиК дружествата да ползват алтернативни водоизточници извън язовирите

Вдигат субсидиите за малките ферми

Отложиха делото за отстраняване на шефката на Басейнова дирекция – Пловдив

Гърция е блокирала стотици мигранти на границата с Турция (ВИДЕО)

Откриха газова планета, на която има подходящи за живот условия

Двама души са задържани в Сърбия за търговия с български паспорти

Откриха боен арсенал във варненско село

Животни без пастир ще се колят и изгарят

Овце, кози и крави, които нямат ушни марки, ще се умъртвяват от ветеринарите, а след това ще се изгарят в екарисаж. Това предвиждат промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, който правителството прие вчера. Под ножа ще минават и животни, които имат ушни марки, но са пуснати да пасат без пастир. Ако се установи, че добитъкът е здрав, месото ще се дарява на Българската хранителна банка или на социални домове.

Целта на промените, които са инициирани от Агенцията по безопасност на храните, е да се ограничи незаконният внос, търговията и придвижването на неидентифицирани животни с неясен произход и здравен статус.

Пускането на животни извън оборите без пастир се забранява. Аргументът е, че всяко животно без надзор може да бъде източник на заболявания, да нанесе щети на друг земеделски производител или да причини катастрофа. Ако състоянието на животните се влоши, фермерите ще трябва незабавно да уведомят ветеринарите.

Ще се създадат и постоянни лекарски екипи, които да реагират при съмнение за болести, за които има риск от бързо и масово разпространение или водят до причиняване на значителни икономически загуби.

Собственици на кучета, които ги оставят да се разхождат в населено място без надзор или без каишка, ще се глобяват с между 50 и 150 лв. При повторно нарушение санкцията ще е от 100 до 300 лв. Проектът предвижда още държавната програма за задължителните мерки за профилактика и борба срещу болестите по животните да се планира за три години напред, а не година за година, както е сега. За да влязат в сила, текстовете трябва да се приемат и от парламента.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.