Доживотна присъда за Петко Стрелеца от Лясковец

Окръжният съд във Велико Търново постанови най-тежката присъда от доживотен затвор без право на замяна за 54-годишния Петко Петков от Лясковец. Наказанието му бе отредено заради кървавата баня на 14 март миналата година, когато отряд барети атакува жилището му, а той откри огън срещу тях, уби 40-годишния спецполицай Емил Шарков и рани петима негови колеги.

Съдът реши, че Петко Петков е виновен и за незаконно притежаване на 4 броя ловни оръжия и 344 патрона. Петко Стрелеца ще трябва да заплати общо 380 000 лв кръвнина на съпругата, дъщерята и родителите на убития Емил Шарков и 10 000 лв на единия от ранените барети, заедно с лихвата. Първата съдебна инстанция разпореди Петков да плати 33 814 лв разноски по делото, 3297 лв разноски по досъдебното производство, както и 15 600 лв държавна такса на предявените граждански искове.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апеативен съд Велико Търново.

"Невинен съм и ще го докажа. Истинската битка започва отсега нататък. Ще сваля превръзката на Темида", викаше на излизане от съдебната зала Петко Петков.
Майката на мъртвия Емил Шарков - Ваня Рипчева е категорична, че на подсъдимата скамейка трябва да бъдат изправени и организаторите на провалилата се полицейска операция.

"Петко Петков е физическият убиец на сина ми, можеше да убие и още няколко от колегите му. За това трябва да отговарят хората, които заложиха баретите като мишени в този случай. Говоря за тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, началника на отряда и хората, които са имали задача да работят около планирането, подготовката и провеждането на операцията.Не са свършили абсолютно никаква работа и са моралните убийци на сина ми", каза Ваня Рибчева.

Адвокатите на Петко Петков са категорични, че ще обжалват присъдата."През последните дни виждаме във Франция истинското лице на тероризма. Излиза, че Петко Петков е едва ли не на същото ниво. Това въобще не е така!", коментира адвокат Виктор Костов.
Защитникът определи провелата се акция като незаконосъобразна, като доказателство посочи разпореждане за нея от съда в Горна Оряховица.

"То е издадено в деня преди операцията. Не съдържа решение за тайни действия, за атака рано сутринта, а нарежда да се направи претърсване и изземане. Това ако беше спазено, щеше да има постепенна ескалация на напрежението и щеше да стане ясно дали Петков е този опасен човек и психопат, който е склонен на насилствени действия", коментира Виктор Костов.

Той подчерта, че действията на Петко Петков във фаталната мартенска сутрин са били неизбежна самоотбрана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини