Митов: До момента не е искано двустранно съдействие от България по отношение на действията срещу ИД

До момента не е искано двустранно съдействие от България по отношение на действията срещу ИД. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с позицията на България по отношение на „Ислямска държава”, предаде  „Фокус“.

„Искам да препотвърдя позицията на всички български институции и съболезнователността ни по отношение на Франция и готовността ни да застанем заедно с Франция в ответни действия по отношения на преформулиране на политиката на ЕС за най-бързото решаване на конфликта в Сирия. Франция по силата на Договора за ЕС поиска помощ от всички държави-членки, но това ще стане на двустранна основа, т.е. през двустранните отношения със всяка една държава-членка на ЕС ще търси възможности за колаборация по отношение на ответния си удар срещу ИД. До момента не е искано такова двустранно съдействие от наша страна, ако бъде поискано ще ви уведомим. Заставаме зад Франция в този тежък момент и сме готови да помогнем според възможностите си“, каза той.

Министър Митов поясни, че помощта може да е военна, логистична, помощ по отношение на информация. „Никой не може да каже още отсега, провеждат се операции по залавяне и елиминиране на терористични клетки. Дори и само с информация можем да сме полезни“, добави той.

„За момента не става дума за военни действия. Те текат от доста дълго време. Знаете, че има международна коалиция срещу ИД, която повече от година нанася удари срещу Сирия. До момента за участие на България не се говори по никакъв начин, но ние сме изпратили въоръжени амуниции на кюрдските въоръжени сили. Това стана преди повече от година. Няма как да си представим, че ИД ще бъде изкоренена от Сирия и Ирак без сухопътни операции. Нашата теза е, че трябва да бъдат въвлечени държавите от региона“, каза той.

По думите му, Виенският процес дава големи надежди, че може да бъде добра основа за политическо решение. Саудитска Арабия, Иран и Турция трябва да седнат на една маса, имаше скептицизъм, а в крайна сметка това се случи“, каза той. Според него всяко институционално действие, което осъжда тероризма е полезно.

Докато не се изпълни в целия си мащаб споразумението от Минск, България няма да преосмисли санкциите срещу Русия

Докато не се изпълни в целия си мащаб споразумението от Минск, България няма да преосмисли санкциите срещу Русия. Това каза Митов по отношение на санкциите срещу Русия.

„България, както и всички останали страни-членски са обвързани със споразумението от Минск по отношение на санкциите срещу Русия. Докато не са изпълнени в целия си мащаб тези споразумения, няма да има никакво преосмисляне, нито на България, нито на която и да е била друга европейска държава“, коментира той.

По отношение на изказването на президента на Република България, че Русия води хибридна война на Балканите, Даниел Митов коментира, че за хибридна война се говори за повече от две години. „Диалог с Русия се води по отношението на решаване на конфликта в Сирия. Не може да се предлага оставането на Башар Асад на власт и не бива да се действа сепаративно, както действа Русия. Координационните действия да се работи по-координирано и съвместно, е добра стъпка напред. Знаете, че Русия е на масата във Виенският конгрес. Казусът „Сирия „ и казусът „Украйна“ нямат нищо общо по между си“, добави министър Митов.

Във връзка с информацията, че във Франция са се открили български автомати министър Митов заяви, че „Още не сме обсъждали този въпрос, но доколкото разбрах тези автомати са били произвеждани през 80-те години. Как едно оръжие се е озовало от едно място на друго може да се установи. България няма нужда да бъде обвинявана за наличието на подобно оръжие“, каза той.



Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини