Иван Гешев изслушва кметове за „замразени“ сигнали за корупция

Рийз Уидърспуун и дъщеря й са като близначки

203 ученици се включиха в Националния конкурс „Любовта в нас“ Десетокласничка грабна специалната награда на кмета на Варна

“Сън“ : Търсите почивка на най-добра цена? България е най-евтината

Президентът Радев: Ако някой трябва да се страхува от оставането на власт, това е самият Борисов

Вицепремиерът Николова инспектира изграждането на българския павилион на ЕКСПО ДУБАЙ 2020

Българин на финал в Шотландия

Тръмп се пусна с президентската лимузина по писта на НАСКАР (ВИДЕО)

„Избери, за да помогнеш” събра близо 260 хил. лв. в подкрепа на 23 значими каузи

НОИ е издал повече от половин милион ПИК за три години

Елтън Джон изгуби глас, избухна в сълзи и прекрати концерта си (ВИДЕО)

Евакуираха жилищен блок в Златоград заради пожар

Митничари откриха 15 тона нелегално гориво в имот край Бяла Слатина

Хванаха обирджия, пребил жена на улицата

Фандъкова: 1600 души се обгрижват всеки ден от социалния патронаж

Би Би Си: Д-р Юри Йорданов прегледа първите жертви на атентатите в Париж

Д-р Юри Йорданов е лекарят, който е посрещнал първите пострадали от атентатите в Париж, разказва Би Би Си.

Д-р Йорданов работи в болница „Сен Антоан“. На 13-ти вечерта той имал дежурство в спешното отделение. Очаквал обичайните пациенти – немощни стари хора или среднощни пияници.

Болницата се намира близо до много известни барове и ресторанти, на около 200 м от едно от местата, станало обект на атаката на терористите, която шокира града.

Някъде към третия час на дежурството си д-р Йорданов тъкмо преглеждал „една много мила и възрастна дама, която беше много болна“. В този миг срещу него се затичал студент, който крещял нещо несвързано.

Лекарят не разбрал нищо. Но тогава видял пациентите, които били докарани току-що.

Първа била жена на около 30 г., имала три прострелни рани.

„Никога по-рано не бях виждал нещо подобно – разказва д-р Йорданов. – Рамото й беше цялото в кръв и кости.“

Д-р Йорданов е на 35 г., по-рано никога не му се е налагало да обработва огнестрелни рани. Но като най-опитен лекар въпросната нощ в отделението той поел прегледа на ранените.

Първите пациенти идвали на собствен ход въпреки раните или с помощта на приятели. С напредването на нощта започнали да пристигат и линейките, а с тях и по-тежко пострадалите.

Не знам как някои хора бяха оцелели, казва д-р Йорданов. Една жена пристигнала с куршум между черепа и кожата. „Фактът, че тя бе тук, това бе чудо“, казва медикът.

Друга жена била в кръв от главата до петите. Започнал да я преглежда за рани. Но тя му казала: Това не е моята кръв, това е кръвта на мъжа ми. Той стоеше пред мен.“

Най-трудно било не прегледът на пациенти с комплексни травми. Трудно също било посрещането на пациенти с тежки наранявания, които можели да говорят.

От разказите им той разбрал за ужаса, преживян от тези хора наблизо. И повикал бързо колеги от болницата на помощ. Дошли и много доброволци, въпреки че придвижването през онази нощ било опасно. Някои били студенти по медицина, които по това време се намирали в заведения наблизо. Инстинктивно те отишли до най-близкото място, където могат да са от полза.

През отделението минали около 50 пациенти, всичките с огнестрелни рани.

Въпреки че ситуацията била непозната за него, след първите пет минути той бил претръпнал, казва д-р Йорданов. „Това трябва да правим. Това е нашата работа“, допълва той.

„Ние стабилизираме пациента, започваме лечение и го пращаме в хирургическото, ако е нужно. Това правим всеки ден – този път бе същото, но в различен и неочакван мащаб.“

Да бъдеш подготвен също е част от работата му. Същия ден по-рано негови колеги участвали в учение, в което трябвало да оказват първа помощ на хора с множество огнестрелни рани. Такива учения има по два пъти годишно. Д-р Йорданов също участвал по-рано в такова учение. Никога обаче не е очаквал това да се превърне в реалност.

Изклрючително съм горд с колегите ми и със системата на спешна помощ в Париж, казва лекарят.

Трима от пациентите, постъпили в петъчната вечер в болницата на д-р Йорданов с тежки наранявания, в момента са в интензивното. Един от тях е в в много тежко състояние.

Но много, получили тук комплексна помощ, вече са изписани.

Неизбежно пациенти и медици ще останат с психологически травми от преживянато.

В болницата психиатърът започнал да помага на пациентите часове след атаката.

Как обаче може да се помогне на д-р Йорданов? В понеделник той и негови колеги, били на дежурство, петък вечер, излезли на по питие. Избрали бар, станал част от трагедията: „Това е нашият отговор. Няма да си променим живота.“

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.