ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Обречените усилия на госпожа Габриел

Пилоти събират пари за онкоболни деца Дарили първо увеличение на заплатите

Станишев: Енергийният съюз е на прав път

„Само за първата година от мандата си като заместник-председател на ЕК Марош Шефчовиш свърши много добра работа. Със стартирането на проекта за Енергиен съюз, той даде нов тласък на европейската енергийна политика. Докладът му показва, че Стратегията за енергиен съюз не е само на хартия, а реално е на път да се осъществи. Има резултати и много мерки започват да приемат конкретна форма (особено тези, свързани с екологичните стандарти).“

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по повод представения от Марош Шефчович (социалисти и демократи) доклад на ЕК за Енергийния съюз. Той разглежда постигнатия напредък в прилагането на Стратегията за енергийния съюз, публикувана от Шефчович през февруари тази година.

„Особено съм щастлив да видя, че фокусът на Комисията е върху енергийно бедните домакинства и уязвимите групи като потребители на енергия. За нас, европейските социалисти, справянето с този проблем е от ключово значение. В този конктекст Комисията следва да подготви документи и конкретна стратегия за справяне с енергийната бедност в Европа.“, каза още Станишев.

Енергийната стратегия на Съюза предлага набор от мерки за премахване на въглерода от европейската икономика и използването на възобновяеми енергийни източници; задълбочаване на вътрешния пазар на енергия, увеличаване на трансграничните междусистемни връзки за електроенергия, засилване на европейската енергийна дипломация, както и план за световни научни изследвания и иновации в областта на енергетиката и климата.

Докладът подчертава също и къде има нужда от повече работа в страните-членки, на европейско и на регионално ниво, за да се постигнат поставените климатични и енергийни цели. „Особено загрижен съм от констатациите на Марош Шефчович, че ЕС не е на път да постигне своите цели за енергийна ефективност. ПЕС ще работи заедно със своите министри, групата на социалистите и демократите в ЕП и със заместник-председателя Шефчович, за да засили усилията на Европа да реализира амбициозни политики за климата и енергетиката.“, коментира в заключение лидерът на социалистите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.