16-годишен щангист от Русе е сред мъжете на Световното в Хюстън

16-годишен щангист от Русе ще защитава честта на България на стартиращото в петък Световно първенство по вдигане на тежести за мъже в Хюстън, САЩ, съобщиха от ТСК-Русе. Стилиян Гроздев е сред петимата наши тежкоатлети, които ще се борят за квоти за Олимпиадата в Рио догодина.

Многообещаващият спортист спечели сребърен медал в кат. до 62 кг на Европейското първенство за младежи и девойки до 20 г. в Литва т.г. Той събра в двубоя 261 кг, като записа трети резултат в изхвърлянето с 118 кг и 143 кг в изтласкването.

На Световното в Щатите Стилиян Грозев отново ще вдига в същата категория, заедно с Петър Ангелов. Останалите трима млади щангисти, които ще представят България, са олимпийският шампион за младежи от Нандзин'2014 и настоящ европейски първенец до 20 г. Божидар Андреев /кат. до 77 кг/, Александър Димитров /кат. до 77 кг/ и Васил Господинов /кат. до 105 кг/.

На миналогодишното Световно първенство по вдигане на тежести България завоюва 5 мъжки и 2 женски квоти. Сега се очаква петимата млади тежкоатлети да задържат поне три квоти. В щангите олимпийските визи се печелят чрез общо класиране по нации на световните първенства в последните две предолимпийски години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт