Бронзовият Севт III отново си е у дома, след като покори Америка

След като очарова и покори и американската публика, бронзовият Севт III отново си е у дома, съобщиха от Националния археологически институт с музей при БАН, цитирани от министерството на културата.

Най-нетърпеливите ценители на античното изкуство ще могат да видят триумфално завърналия се след отвъдокеанския си гастрол тракийски владетел още от този петък – 20 ноември 2015 г., на обичайното си място – в зала "Трезор” на Националния археологически институт с музей при БАН в София. Зала "Трезор” се намира на втория етаж от източната пристройка на музейната сграда, тя е предназначена за експониране на съкровища, инвентар от гробове и единични предмети с особено художествено и историческо значение, датиращи от периода от къснобронзова/ранножелязна епоха до късната античност. Вратите на музея се отварят точно в 10 часа сутринта, като работното време на експозицията е до 17 часа.

Както е известно, безценният ни артефакт, открит от българския археолог Георги Китов (1943-2008), от 28 юли 2015 г. бе изложен сред експонатите на великолепната изложба "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят", която гостуваше в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис до 1 ноември 2015 г. Бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт Трети от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН предизвика невероятен фурор и се радваше на изключителен интерес в престижния американски музей „Пол Гети”. Докато гостуваше в САЩ, уникалната бронзова глава на Севт Трети - истински шедьовър и чудо на античното изкуство, впечатли силно и авторитетния британския вестник "Гардиън". Престижното издание публикува голяма рецензия за забележителната изложба в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис. В публикацията на "Гардиън" – "Власт и патос – една неповторима възможност за поглед върху бронзовите скулптури от елинистичния свят" /„Power and Pathos review – once-in-a-lifetime look at Greek bronze sculptures”, Jordan Riefe/, се отбелязваше, че забележителната гостуваща експозиция в музея „Пол Гети” включва антични съкровища и артефакти от общо 34 музея от 12 cтрани, които никога до момента не са били показвани на публиката събрани заедно на едно място. В обширната рецензия на "Гардиън" за изложбата в американския музей се отделяше специално внимание и на бронзовата глава на тракийския владетел Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН. В статията в "Гардиън" се припомняше, че древната бронзова глава на одриския владетел е била открита в България през 2004 г. Авторът на рецензията в британското издание не криеше и възторга си от таланта и уменията на древния скулптор, който е излял и изработил буквално като жив от бронз тракийския владетел с огромната му брада и къдрава коса. В публикацията на "Гардиън" се отбелязваше също така и силното въздействие на много изразителните очи на Севт Трети - неговият пронизващ поглед не оставя никого равнодушен.

Безценният ни артефакт радваше и впечатляваше многобройните посетители в прочутия американски музей цели три месеца, като в Лос Анджелис бронзовата глава на тракийския владетел Севт Трети бе и сред акцентите в една наистина уникална експозиция редом с общо 50 великолепни бронзови статуи от античността. Ефектна снимка на бронзовата глава на тракийския цар бе качена и на официалния сайт на музея „Пол Гети” - https://www.getty.edu/art/exhibitions/power_pathos/

Организатори на изключителната изложба "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят", която гостуваше в американския музей до 1 ноември т.г., са музеят „Пол Гети”, Фондация „Palazzo Strozzi” – Флоренция, Националната художествена галерия във Вашингтон с участието на Soprintendenza per i Beni Archeologici della Toscana. Тя се реализира и с подкрепата на Федералния съвет по изкуствата и хуманитарните науки в САЩ. Спонсор на изложбата е Bank of America.

Възторжена рецензия за изложбата "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят" се появи неотдавна и във вестник „Питсбърг Пост-Газет” (Pittsburgh Post-Gazette), който излиза в Питсбърг, вторият по големина град в щата Пенсилвания, САЩ. В публикацията на журналистката Мери Ленърд в „Питсбърг Поуст-Газет” - „Изложба на съкровища от Средиземноморието” /”Treasures from the Mediterranean featured in exhibit”/, специално се изтъкваше, че бронзовият портрет, открит през 2004 г. по време на разкопки близо до гр. Шипка в България и за който се предполага, че изобразява владетеля на древното Одриско царство в Тракия Севт III, е наистина забележителен. Авторката на статията бе особено впечатлена от волевото лице на одриския цар и от майсторството на скулптора, изваял в детайли неговата вълниста брада и къдрава коса, свъсени вежди и алабастрови очи със запазени стъклени зеници и ириси с цвят на кафе.

Преди да бъде поканен в САЩ, бронзовият тракийски владетел Севт Трети бе видян и оценен тази пролет и от няколко милиона посетители от цял свят в Лувъра по време на впечатляващата ни изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”. Уникалната бронзова портретна глава на тракийския владетел от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН бе и основен акцент в експозицията ни в Лувъра, представяща тракийското изкуство по един неповторим начин, като интересен разказ за непознатото одриско царство, за неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи. В залите на Лувъра бяха представени общо 1629 експоната от фондовете на 17 български музея. Представянето на забележителната ни изложба „Епопея на тракийските царе” в световноизвестния музей стана възможно благодарение на 5-годишното Споразумение за сътрудничество между България и Музея „Лувър”, което подписаха през 2012 г. българският министър на културата Вежди Рашидов и тогавашният президент на Лувъра Анри Лоарет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура