Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 28 февруари 2020

На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Бронзовият Севт III отново си е у дома, след като покори Америка

След като очарова и покори и американската публика, бронзовият Севт III отново си е у дома, съобщиха от Националния археологически институт с музей при БАН, цитирани от министерството на културата.

Най-нетърпеливите ценители на античното изкуство ще могат да видят триумфално завърналия се след отвъдокеанския си гастрол тракийски владетел още от този петък – 20 ноември 2015 г., на обичайното си място – в зала „Трезор” на Националния археологически институт с музей при БАН в София. Зала „Трезор” се намира на втория етаж от източната пристройка на музейната сграда, тя е предназначена за експониране на съкровища, инвентар от гробове и единични предмети с особено художествено и историческо значение, датиращи от периода от къснобронзова/ранножелязна епоха до късната античност. Вратите на музея се отварят точно в 10 часа сутринта, като работното време на експозицията е до 17 часа.

Както е известно, безценният ни артефакт, открит от българския археолог Георги Китов (1943-2008), от 28 юли 2015 г. бе изложен сред експонатите на великолепната изложба „Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят“, която гостуваше в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис до 1 ноември 2015 г. Бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт Трети от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН предизвика невероятен фурор и се радваше на изключителен интерес в престижния американски музей „Пол Гети”. Докато гостуваше в САЩ, уникалната бронзова глава на Севт Трети – истински шедьовър и чудо на античното изкуство, впечатли силно и авторитетния британския вестник „Гардиън“. Престижното издание публикува голяма рецензия за забележителната изложба в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис. В публикацията на „Гардиън“ – „Власт и патос – една неповторима възможност за поглед върху бронзовите скулптури от елинистичния свят“ /„Power and Pathos review – once-in-a-lifetime look at Greek bronze sculptures”, Jordan Riefe/, се отбелязваше, че забележителната гостуваща експозиция в музея „Пол Гети” включва антични съкровища и артефакти от общо 34 музея от 12 cтрани, които никога до момента не са били показвани на публиката събрани заедно на едно място. В обширната рецензия на „Гардиън“ за изложбата в американския музей се отделяше специално внимание и на бронзовата глава на тракийския владетел Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН. В статията в „Гардиън“ се припомняше, че древната бронзова глава на одриския владетел е била открита в България през 2004 г. Авторът на рецензията в британското издание не криеше и възторга си от таланта и уменията на древния скулптор, който е излял и изработил буквално като жив от бронз тракийския владетел с огромната му брада и къдрава коса. В публикацията на „Гардиън“ се отбелязваше също така и силното въздействие на много изразителните очи на Севт Трети – неговият пронизващ поглед не оставя никого равнодушен.

Безценният ни артефакт радваше и впечатляваше многобройните посетители в прочутия американски музей цели три месеца, като в Лос Анджелис бронзовата глава на тракийския владетел Севт Трети бе и сред акцентите в една наистина уникална експозиция редом с общо 50 великолепни бронзови статуи от античността. Ефектна снимка на бронзовата глава на тракийския цар бе качена и на официалния сайт на музея „Пол Гети” – http://www.getty.edu/art/exhibitions/power_pathos/

Организатори на изключителната изложба „Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят“, която гостуваше в американския музей до 1 ноември т.г., са музеят „Пол Гети”, Фондация „Palazzo Strozzi” – Флоренция, Националната художествена галерия във Вашингтон с участието на Soprintendenza per i Beni Archeologici della Toscana. Тя се реализира и с подкрепата на Федералния съвет по изкуствата и хуманитарните науки в САЩ. Спонсор на изложбата е Bank of America.

Възторжена рецензия за изложбата „Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят“ се появи неотдавна и във вестник „Питсбърг Пост-Газет” (Pittsburgh Post-Gazette), който излиза в Питсбърг, вторият по големина град в щата Пенсилвания, САЩ. В публикацията на журналистката Мери Ленърд в „Питсбърг Поуст-Газет” – „Изложба на съкровища от Средиземноморието” /”Treasures from the Mediterranean featured in exhibit”/, специално се изтъкваше, че бронзовият портрет, открит през 2004 г. по време на разкопки близо до гр. Шипка в България и за който се предполага, че изобразява владетеля на древното Одриско царство в Тракия Севт III, е наистина забележителен. Авторката на статията бе особено впечатлена от волевото лице на одриския цар и от майсторството на скулптора, изваял в детайли неговата вълниста брада и къдрава коса, свъсени вежди и алабастрови очи със запазени стъклени зеници и ириси с цвят на кафе.

Преди да бъде поканен в САЩ, бронзовият тракийски владетел Севт Трети бе видян и оценен тази пролет и от няколко милиона посетители от цял свят в Лувъра по време на впечатляващата ни изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”. Уникалната бронзова портретна глава на тракийския владетел от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН бе и основен акцент в експозицията ни в Лувъра, представяща тракийското изкуство по един неповторим начин, като интересен разказ за непознатото одриско царство, за неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи. В залите на Лувъра бяха представени общо 1629 експоната от фондовете на 17 български музея. Представянето на забележителната ни изложба „Епопея на тракийските царе” в световноизвестния музей стана възможно благодарение на 5-годишното Споразумение за сътрудничество между България и Музея „Лувър”, което подписаха през 2012 г. българският министър на културата Вежди Рашидов и тогавашният президент на Лувъра Анри Лоарет.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.