на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Бронзовият Севт III отново си е у дома, след като покори Америка

След като очарова и покори и американската публика, бронзовият Севт III отново си е у дома, съобщиха от Националния археологически институт с музей при БАН, цитирани от министерството на културата.

Най-нетърпеливите ценители на античното изкуство ще могат да видят триумфално завърналия се след отвъдокеанския си гастрол тракийски владетел още от този петък – 20 ноември 2015 г., на обичайното си място – в зала “Трезор” на Националния археологически институт с музей при БАН в София. Зала “Трезор” се намира на втория етаж от източната пристройка на музейната сграда, тя е предназначена за експониране на съкровища, инвентар от гробове и единични предмети с особено художествено и историческо значение, датиращи от периода от къснобронзова/ранножелязна епоха до късната античност. Вратите на музея се отварят точно в 10 часа сутринта, като работното време на експозицията е до 17 часа.

Както е известно, безценният ни артефакт, открит от българския археолог Георги Китов (1943-2008), от 28 юли 2015 г. бе изложен сред експонатите на великолепната изложба “Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят”, която гостуваше в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис до 1 ноември 2015 г. Бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт Трети от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН предизвика невероятен фурор и се радваше на изключителен интерес в престижния американски музей „Пол Гети”. Докато гостуваше в САЩ, уникалната бронзова глава на Севт Трети – истински шедьовър и чудо на античното изкуство, впечатли силно и авторитетния британския вестник “Гардиън”. Престижното издание публикува голяма рецензия за забележителната изложба в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис. В публикацията на “Гардиън” – “Власт и патос – една неповторима възможност за поглед върху бронзовите скулптури от елинистичния свят” /„Power and Pathos review – once-in-a-lifetime look at Greek bronze sculptures”, Jordan Riefe/, се отбелязваше, че забележителната гостуваща експозиция в музея „Пол Гети” включва антични съкровища и артефакти от общо 34 музея от 12 cтрани, които никога до момента не са били показвани на публиката събрани заедно на едно място. В обширната рецензия на “Гардиън” за изложбата в американския музей се отделяше специално внимание и на бронзовата глава на тракийския владетел Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН. В статията в “Гардиън” се припомняше, че древната бронзова глава на одриския владетел е била открита в България през 2004 г. Авторът на рецензията в британското издание не криеше и възторга си от таланта и уменията на древния скулптор, който е излял и изработил буквално като жив от бронз тракийския владетел с огромната му брада и къдрава коса. В публикацията на “Гардиън” се отбелязваше също така и силното въздействие на много изразителните очи на Севт Трети – неговият пронизващ поглед не оставя никого равнодушен.

Безценният ни артефакт радваше и впечатляваше многобройните посетители в прочутия американски музей цели три месеца, като в Лос Анджелис бронзовата глава на тракийския владетел Севт Трети бе и сред акцентите в една наистина уникална експозиция редом с общо 50 великолепни бронзови статуи от античността. Ефектна снимка на бронзовата глава на тракийския цар бе качена и на официалния сайт на музея „Пол Гети” – http://www.getty.edu/art/exhibitions/power_pathos/

Организатори на изключителната изложба “Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят”, която гостуваше в американския музей до 1 ноември т.г., са музеят „Пол Гети”, Фондация „Palazzo Strozzi” – Флоренция, Националната художествена галерия във Вашингтон с участието на Soprintendenza per i Beni Archeologici della Toscana. Тя се реализира и с подкрепата на Федералния съвет по изкуствата и хуманитарните науки в САЩ. Спонсор на изложбата е Bank of America.

Възторжена рецензия за изложбата “Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят” се появи неотдавна и във вестник „Питсбърг Пост-Газет” (Pittsburgh Post-Gazette), който излиза в Питсбърг, вторият по големина град в щата Пенсилвания, САЩ. В публикацията на журналистката Мери Ленърд в „Питсбърг Поуст-Газет” – „Изложба на съкровища от Средиземноморието” /”Treasures from the Mediterranean featured in exhibit”/, специално се изтъкваше, че бронзовият портрет, открит през 2004 г. по време на разкопки близо до гр. Шипка в България и за който се предполага, че изобразява владетеля на древното Одриско царство в Тракия Севт III, е наистина забележителен. Авторката на статията бе особено впечатлена от волевото лице на одриския цар и от майсторството на скулптора, изваял в детайли неговата вълниста брада и къдрава коса, свъсени вежди и алабастрови очи със запазени стъклени зеници и ириси с цвят на кафе.

Преди да бъде поканен в САЩ, бронзовият тракийски владетел Севт Трети бе видян и оценен тази пролет и от няколко милиона посетители от цял свят в Лувъра по време на впечатляващата ни изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”. Уникалната бронзова портретна глава на тракийския владетел от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН бе и основен акцент в експозицията ни в Лувъра, представяща тракийското изкуство по един неповторим начин, като интересен разказ за непознатото одриско царство, за неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи. В залите на Лувъра бяха представени общо 1629 експоната от фондовете на 17 български музея. Представянето на забележителната ни изложба „Епопея на тракийските царе” в световноизвестния музей стана възможно благодарение на 5-годишното Споразумение за сътрудничество между България и Музея „Лувър”, което подписаха през 2012 г. българският министър на културата Вежди Рашидов и тогавашният президент на Лувъра Анри Лоарет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.