На 21 май 2019 да почерпят

Делон благодари на жените, които са го обичали 72-годишният фестивал почете в Кан 83-годишната екранна легенда

Крайната десница се оттегли от правителството на Себастиан Курц

Връчиха наградите „Св. Патриарх Евтимий” и „Култура” на изявени великотърновци

Сърбия и Украйна обраха овациите на Карвинг феста в Габрово Наградите връчиха кметът Таня Христова и членове на компетентното жури

Себастиян Курц уволни вътрешния министър на Австрия

Раненият български алпинист на Олимп е в много тежко състояние с черепно-мозъчни увреждания

Толгахан Сайъшман стана татко

Преизбраха проф. Христо Бонджолов за ректор на ВТУ С 202 гласа „за” новият председател на Общото събрание на вуза е проф. Антоанета Анчева

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът задържа под стража Идрис М., обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество

Заплаща ли се извънреден труд по време на командировка?

Благоевград събра най- пъстрите и екзотични пеперуди в изложбата „Живи тропически пеперуди“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 май 2019

Български алпинист е ранен на Олимп, в ход е спасителна операция

Наравно сме с Габон по финансова грамотност

Две трети от българите над 15 години са финансово неграмотни и не разбират понятие като диверсификация на риска, а почти половината се объркват и за инфлацията. По този показател сме на 72-ро място в света с равен резултат с този на Шри Ланка, Доминиканската република, Коста Рика, Малави и Габон. Това показва проучване на финансовата грамотност на рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс“ и на компанията за финансова и инвеститорска информация „МакГроу Хил Файненшъл“.

Анкетата е проведена сред 150 000 възрастни от 144 страни. Според методологията за финансово грамотни се смятат хората, които отговорят вярно на поне 3 от 5-те зададени въпроса. За инфлацията например питането е следното: „Ако след 10 години доходите ви и цените на стоките, които потребявате, се удвоят, колко ще можете да купувате – повече, по-малко или същото количество?“ 58% от българите са отговорили правилно, че покупателната им способност ще се запази. Успеваемостта на въпроса за лихвата е малко по-висока. Едва една пета от хората обаче имат понятие какво е диверсификация на риска, а близо две трети се объркват на въпросите за дългосрочно олихвяване.

Данните показват, че у нас 38% от мъжете и 31% от жените имат добра финансова култура. Подобно разделение се наблюдава във всички изследвани страни. Сред по-заможните българи делът на финансово грамотните е 41%, а сред бедните е 26%.

Грамотността у нас съответства на средното световно равнище. Две трети от хората над 15 години, или 3,4 млрд. Души, нямат понятие от основни финансови понятия. Сред съседните ни държави най-образовани в това отношение са гърците – 45% от тях имат добра култура. В това отношение изпреварваме значително румънците, турците и македонците.

Първенци в класацията са Норвегия, Швеция и Дания, в които 71% от населението разбират основните финансови термини. Най-слаби са показателите на Йемен, Албания и Афганистан. По-малко от 15% от техните жители могат да отговорят на въпроси за инфлацията, олихвяването и диверсификацията на риска.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.