ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Обречените усилия на госпожа Габриел

Пилоти събират пари за онкоболни деца Дарили първо увеличение на заплатите

Наравно сме с Габон по финансова грамотност

Две трети от българите над 15 години са финансово неграмотни и не разбират понятие като диверсификация на риска, а почти половината се объркват и за инфлацията. По този показател сме на 72-ро място в света с равен резултат с този на Шри Ланка, Доминиканската република, Коста Рика, Малави и Габон. Това показва проучване на финансовата грамотност на рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс“ и на компанията за финансова и инвеститорска информация „МакГроу Хил Файненшъл“.

Анкетата е проведена сред 150 000 възрастни от 144 страни. Според методологията за финансово грамотни се смятат хората, които отговорят вярно на поне 3 от 5-те зададени въпроса. За инфлацията например питането е следното: „Ако след 10 години доходите ви и цените на стоките, които потребявате, се удвоят, колко ще можете да купувате – повече, по-малко или същото количество?“ 58% от българите са отговорили правилно, че покупателната им способност ще се запази. Успеваемостта на въпроса за лихвата е малко по-висока. Едва една пета от хората обаче имат понятие какво е диверсификация на риска, а близо две трети се объркват на въпросите за дългосрочно олихвяване.

Данните показват, че у нас 38% от мъжете и 31% от жените имат добра финансова култура. Подобно разделение се наблюдава във всички изследвани страни. Сред по-заможните българи делът на финансово грамотните е 41%, а сред бедните е 26%.

Грамотността у нас съответства на средното световно равнище. Две трети от хората над 15 години, или 3,4 млрд. Души, нямат понятие от основни финансови понятия. Сред съседните ни държави най-образовани в това отношение са гърците – 45% от тях имат добра култура. В това отношение изпреварваме значително румънците, турците и македонците.

Първенци в класацията са Норвегия, Швеция и Дания, в които 71% от населението разбират основните финансови термини. Най-слаби са показателите на Йемен, Албания и Афганистан. По-малко от 15% от техните жители могат да отговорят на въпроси за инфлацията, олихвяването и диверсификацията на риска.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.