Манолова: Гражданските организации ще бъдат истински партньори на омбудсмана

Гражданските организации ще бъдат истински партньори при определянето на работата на омбудсмана и в решаването на важните за гражданите проблеми.

Това коментира пред "Фокуд" омбудсманът Мая Манолова, след като обяви, че очаква неправителственият сектор да отправи предложения за номинирането на заместник-омбудсман.

„Когато встъпих в длъжност, обещах, че реално ще си партнирам с гражданските организации, че те ще бъдат мои истински партньори при определянето на моята дейност и всяка една важна за българските граждани тема.

Смятам, че изборът на заместник-омбудсман е достатъчно значим въпрос, тъй като това е фигурата, която ще подпомага моята работа по правозащитни теми и при отстояването на правата на българските граждани“, категорична бе Манолова.

Според нея е нормално партньорите да имат активно отношение в този процес и гражданските организации да предложат човек с опит, експертиза в защитата на човешките права и отстояването на важни обществени каузи.

„Надявам се след това да убедим народните представители в необходимостта от неговия избор“, подчерта омбудсманът.

По думите на Мая Манолова заместник-омбудсманът може да играе много важна роля в защитата правата на гражданите. Тя поясни, че при повече кандидатури за позицията, ще има предварителен подбор. Манолова добави, че в подобен случай очаква помощ от конституционния съвет, който е създала преди дни, съставен от именити юристи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини