Ген. Бояджиев: Атентатите във Франция са само началото

Атентатите във Франция са само началото на борбата с „Ислямска държава“. Това коментира пред „Фокус” експертът по сигурността ген. Иван Бояджиев.

Според него, за да се гарантира сигурността в България, трябва да се обърне много сериозно внимание на рисковете, които възникват заради бежанската вълна.

Хората не са подготвени за реакция при извънредни ситуации и това трябва да се промени, посочи още експертът. Страхът се е внедрил в цяла Европа, а терористите няма да спрат. Това е един нов период на завладяване, добави ген. Бояджиев.

„Толерантност и хуманност в тази ситуация са излишни. Това не е в наша полза, защото тези хора не са дошли да работят за нас, а са дошли да ни заробят. Това е наплив и особено внимание трябва да се обърне на тези бежанци, обучавани в Сирия от „Ислямска държава“. Много трудна е работата на нашите органи. Трудно забележимо е кои с какви намерения пристига в България. Особено внимание трябва да се обърне на проверката на цялостната дейност и състав на частните охранителни фирми, които са няколко пъти по-големи по състав от службите за сигурност. При тези охранителни фирми има прекалено много пропуски, особено при обучението на състава им. Трябва да се обърне внимание на охраната на държавните обекти, училищата, детските градини и яслите, които са най-уязвими“, каза ген. Иван Бояджиев.

Той допълни, че охраната по летищата и в метрото е добра, но трябва да се наблегне на автогарите. Сигурността на превозите се нарушава от самите шофьори, обясни експертът. Увеличаването на видеонаблюдението също повишава сигурността на гражданите, добави ген. Бояджиев. Той бе категоричен, че трябва да се наблегне и на подготовката на болниците за реакция при евентуално нападение с биологични оръжия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини