Двукраки „мечки” плачат от лютив спрей в Родопите

ЗЕВЗЕЦИ БУНТАРИ В СЕЛО ДРЯНКА

В родопското село Дрянка скоро мечка не се е вясвала, но 30-ина души, повечето мъже, плакаха от спрей, който трябва да гони зверовете. „Люти, та чак ти текат сълзите, замайва те - обяснява 43-годишният Велин Боянов. - Аз бях първата „мечка”, дето го отнесе. Тъкмо излизах, Сашо дойде и вика: „Кой закача сина ми?” И ме напръска. Избягах и се прибрах, едвам виждах пътя.”

Дотърчал вкъщи, смутолевил какво се е случило, съпругата му измила очите с прясно козе мляко и Велин прогледнал. Идеята й дошла от съседка, която мазала козата си с белина уж да я обезпаризити. Козината й започнала да капе, тя я окъпала с мляко и за 15 минутки целият процес приключил.

Пострадалите мъже в Дрянка били на предизборна среща на един от кандидатите за кмет на общината. След като приключили речите, мераклията за управник почерпил хората и си заминал. В сградата на затворената детска градина страстите се нажежавали. Тогава 30-годишният Йордан Манолов задал някакъв неудобен въпрос на кандидата, затова привържениците му го изгонили. Младият мъж се обидил, ритнал стола и станал тупаник. Йордан си тръгнал, но малко след това баща му се върнал и напръскал залата с лютив спрей за мечки. Присъствалите се разбягали, някои ревнали от лютивата субстанция, а една от жените - Нада Кискинова, припаднала и извикали Спешна помощ.

Наличието на спрейове срещу мечки не са новина в Смолянско. След като мечки убиха през 2010 г. Никола Шиков в село Кутела и скалпираха Галина Димитрова в село Малка Арда, от екоинспекцията в Смолян раздадоха безплатно повече от 500 спрея в региона - и на хора, които потенциално могат да срещнат зверовете, и на селските кметства. От екоорганизации разпространяваха и листовки на хората с указания как да действат при опасна ситуация. Спрейовете са произведени в Канада и действат успешно срещу гризли. Използването им тук обаче роди и трагикомични ситуации.

„Мен не ме разплака, защото бях вече пиян. Почнах да пия още по време на политическите речи, защото ми бе скучно”, призна Румен Боянов. Спреят попаднал в Манолови случайно. Бащата Сашо ремонтирал апартамент на някакъв софиянец и онзи му го дал да се брани от мечки. 61-годишният Александър Манолов има славата в целия район на най-добрия гъбар. „Повече от 30 г. той и семейството му се прехранват със събиране на гъби през лятото и строителство през зимата. Ходят десетки километри пеш, никой не може да им се опре на работа. Синът му ходи и на гурбет в чужбина. Обаче е буен и нервен и затова си навлича неприятности”, обясняват от селото.

Бащата разбрал случайно, че синът му има проблеми на политическата сбирка. Пръснал със спрея в залата и настъпила суматоха. Някой от „плачещите” мъже обаче се сетил да отвори терасата и течението прогонило лютивината. Едни избягали на терасата, а други хукнали навън покрай катерушките.

В упътването на спрейовете пише, че са ефективни за възпиране на мечка, атакуваща хора - разчита се на изненадата на животното. На етикета се препоръчва да не се пръска по предмети, палатки или хора. Указанието сочи, че спреят има обхват до 9 м, а опаковката се изпразва приблизително за 7,2 секунди. „Аз също съм се напръсквал със спрей. Без да искам, в колата веднъж натиснах предпазителя с лакът и се обгазихме с жената - един ден сълзи и мина. И знам какво е - може да люти, но не трови”, отсича гъбарят. Въпреки дългогодишния си стаж в гората досега не е пръскал по мечки. Срещал ги неведнъж, но тогава не притежавал лютивия аерозол. Казва, че най-тежката му среща била с мечка с две малки - измъкнал се по чудо.

„Мечката ме притисна изведнъж на поляната, едното й мече беше малко като плюшена играчка и се качи на борче на 2 метра от мен. Пищеше неистово, а нямаше накъде да избягам. Тогава майката, беше 20 м по-далеч, започна да се върти в кръг, отдалечи се и тръгна срещу мен с рев. Приближи се, изправи се и замахна с лапата. Успях да избягам, с животни по-лесно ще се оправиш”, казва гъбарят. „Какво ли не е преживял той, а е опериран от сърце”, нарежда съпругата му, провиквайки се от двора им накрая на Дрянка. Семейството има и дъщеря, която обаче от години е в Белгия. Бащата вече не ще и да чуе за предизборни страсти, но междувременно съдът касира избора за кмет на община Баните и се очаква нова предизборна битка.

Фамилията твърди, че пръскала по съселяните, защото нарекли Йордан „боклук“, а четирима го били. Окото му още не се било оправило и трудно вижда. Има медицинско и ще води дело, защото е със разкъсана ретина. „Като разбрах, станах в 12 часа сънен, изскочих, тръгнах като побъркан нагоре с колата и го гледам - седнал на бордюра, главата му клюма. Използвал е спрея, защото са го нападнали, не е от кеф”, пали се гъбарят. Вечерта синът му е задържан и срещу него е образувана преписка за хулиганство, а случат е най-фрапиращият от предизборните страсти в Смолянско. „Като го пуснаха, отиде при приятелката си в плевенско село и не се е връщал”, казва баща му. Синът е осъждан и друг път заради буйния си нрав и според бащата затова са го задържали, въпреки че и други са виновни за мелето.

„Нешънъл джиографик“ как изписва преди такива филми: Внимание: Тежки сцени! Ярки образи! Е, на нашето „предаване” нямаше такива предупредителни надписи. Никой не го е очаквал, та затова е имало и припаднал, ама са поплакали. Да помнят, че духът на алкохола е хубав само в бутилката”, смее се с глас зевзек от Дрянка. Отбелязва, че месец след случката, като се сетел за нея, му идвало само да рецитира Омировата „Илиада”: „Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев!”

Напръсканите в Дрянка не са единствените жертви на спрей за мечки в Смолянско. В село Мугла също плакаха от него. Бил е на отговорно пазене в кабинета на кметицата Даниела Кубинска. Вероятно заради повреден предпазител сам изпръскал лютивата субстанция. „Усетих как ми става зле и хукнах навън, плаках”, разказва Кубинска. Преди това друг лютив спрей бе задигнат при обир от кметството й. Крадецът се превърна в българска версия на Робинзон Крузо в опита си да се скрие от полицаите.

43-годишният Савко Метухов от село Рибен дол, община Баните, бе извършил серия от кражби, но през 2004 г. е заловен и осъден на 3 години затвор за кражба в Чепеларе. През 2006 г. го пуснали в домашен отпуск, но не се върнал в затвора и 5 г. живял в гората, като се придвижвал само нощем през гористи местности и използвал за спане през деня изоставени постройки. Оказало се, че бил дори на сръбска територия. Късметът на беглеца обаче го напуснал, след като тарашил в смолянските села Момчиловци и Мугла. Полицаите се сетили, че той е крадецът, след като задигнал за предпазно средство спрея за мечки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини