Димитър Петров, създател на “Златната ябълка”: Виждали ли сте змей или самодива?

Представете си, че имате облак вместо коса. Че баща ви е змей, и то не защото не ви позволява да излезете с момчето, което сте си харесали, а съвсем буквално да е отговорен за всички бури живота ви. Представете си, че познавате самодива и магиите са част от всекидневието ви. А, да, и че сте се отправили на дълго пътешествие в търсене на Златната ябълка. Все трябва да имате няколко желания за сбъдване.

Как се справяте със задачата? Ако не сте сигурни как изглеждат змеят и самодивата, можете да разчитате на Митко. Въображението му вече ги е създало за вас, както и цял сезон на анимационния сериал, вдъхновен от българския фолклор и традиции “Златната ябълка”.

Димитър Петров и екипът аниматори от студио “Змей” са си поставили амбициозна, но не и непосилна задача: за 10 дни трейлърът на проекта им “Златната ябълка” да събере 1 млн. гледания. Броенето започна на 16 ноември, когато беше и премиерата в YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=gb1a78dyWrM (на български) и https://www.youtube.com/watch?v=ReHr1P6asjM (на английски). Подкрепата на световната интернет аудитория, доказана с такъв голям брой гледания на клипа, ще даде основание на авторите да преговарят с големи анимационни компании и разпространители и да ги убедят да инвестират в реализацията на целия проект. Затова и призовават: “Покажете трейлъра на приятел в чужбина.”

“В момента имаме сюжетната нишка на целия първи сезон. Ако намерим необходимата подкрепа, можем да започнем работа веднага - разказва пред “Труд” Димитър. - Идеята се появи, докато още работех в Cartoon Network Studios Europe в Лондон. Тогава за мен магията на анимацията се развали, защото видях зад кулисите как се случват нещата. Там реших, че всъщност в България разполагаме с всичко необходимо и така се роди “Златната ябълка”. Това се оказа проект с двойна кауза, защото, от една страна, ни се искаше да направим готин съвременен анимационен сериал, а от друга - да покажем най-интересното от нашата култура, което да привлече вниманието и на чуждестранния зрител.”

Митко разкри и детайли от сюжета: “Историята ни започва с Вихра, която е на 14 г. и има облак вместо коса, защото е дъщеря на змей. Според нашия фолклор змейовете нямат нищо общо с драконите, а всъщност са персонификация на бурите и градушките - от косите и брадите им излизат облаците и мъглите. Вихра е наследила това от баща си и вместо облак има коса. Когато се ядоса, той става буреносен. Вихра тръгва да търси Златната ябълка, която според преданията изпълнява желания. Трябва й, за да предотврати конфликт между хората и горските същества и духове в нейния роден град.

С Вихра тръгва и най-добрата й приятелка - самодивата Тина Пакостина (ще я озвучава Милица Граднишка). Както подсказва името й, тя е много пакостлива самодива, която чрез своите песни и танци може да влияе на околната среда. Много е красива и женствена. По време на пътешествието си момичетата се срещат и с другите двама главни герои, Братята Кукери Влад и Бран. Те идват от друг край на този свят, където всички горски духове са агресивни към хората. Затова от малки са тренирани да бъдат Кукери - да използват магическите си чанове, костюми и стъпки и да пазят хората. Те търсят ябълката, за да възстановят кукерския наръчник и да разберат как се правят чановете. За да успеят, се съюзяват със змейската дъщеря и с пакостливата самодива. Оттам започва едно приключение от 24 епизода по 24 минути всеки...”

За да се превърне то в реалност, се труди екип от 25 души от 6 различни държави. Работят изцяло в онлайн среда. Някои от хората имат договори с най-големите световни студиа. Главната дизайнерка Светла Радивоева например работи в “Дисни”.

Според Димитър анимацията се развива с бясна скорост, но има нужда от нови сюжети. “Западният пазар е натоварен с неща, които всички сме виждали. Всички знаят какво е дракон или елф, но малцина знаят какво е змей или самодива. За сериала проучвах българския фолклор и традиции. Доц. Вихра Баева от БАН е нашият консулант. Тя гарантира за автентичността на използваните фолклорни мотиви и на представените обичаи и традиции. Научихме много нови неща, за които не сме и предполагали. Вижда се едно много съвременно отношение към природата. Освен това нямаме изцяло положителни или отрицателни герои. Фолклорните същества са лице на природата и могат да бъдат както добри, така и лоши в зависимост от това как се държи човек с тях”, разказва Димитър.

А накрая се усмихва: “Стигнах до извода, че сме били и все още сме борбен, силен и работлив народ, но сме започнали да го забравяме. Затова, ако намеря Златната ябълка, ще си пожелая това - да си спомним какви сме били като народ и че още притежаваме всички тези положителни качества.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица