На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

Димитър Петров, създател на “Златната ябълка”: Виждали ли сте змей или самодива?

Представете си, че имате облак вместо коса. Че баща ви е змей, и то не защото не ви позволява да излезете с момчето, което сте си харесали, а съвсем буквално да е отговорен за всички бури живота ви. Представете си, че познавате самодива и магиите са част от всекидневието ви. А, да, и че сте се отправили на дълго пътешествие в търсене на Златната ябълка. Все трябва да имате няколко желания за сбъдване.

Как се справяте със задачата? Ако не сте сигурни как изглеждат змеят и самодивата, можете да разчитате на Митко. Въображението му вече ги е създало за вас, както и цял сезон на анимационния сериал, вдъхновен от българския фолклор и традиции “Златната ябълка”.

Димитър Петров и екипът аниматори от студио “Змей” са си поставили амбициозна, но не и непосилна задача: за 10 дни трейлърът на проекта им “Златната ябълка” да събере 1 млн. гледания. Броенето започна на 16 ноември, когато беше и премиерата в YouTube – https://www.youtube.com/watch?v=gb1a78dyWrM (на български) и https://www.youtube.com/watch?v=ReHr1P6asjM (на английски). Подкрепата на световната интернет аудитория, доказана с такъв голям брой гледания на клипа, ще даде основание на авторите да преговарят с големи анимационни компании и разпространители и да ги убедят да инвестират в реализацията на целия проект. Затова и призовават: “Покажете трейлъра на приятел в чужбина.”

“В момента имаме сюжетната нишка на целия първи сезон. Ако намерим необходимата подкрепа, можем да започнем работа веднага – разказва пред “Труд” Димитър. – Идеята се появи, докато още работех в Cartoon Network Studios Europe в Лондон. Тогава за мен магията на анимацията се развали, защото видях зад кулисите как се случват нещата. Там реших, че всъщност в България разполагаме с всичко необходимо и така се роди “Златната ябълка”. Това се оказа проект с двойна кауза, защото, от една страна, ни се искаше да направим готин съвременен анимационен сериал, а от друга – да покажем най-интересното от нашата култура, което да привлече вниманието и на чуждестранния зрител.”

Митко разкри и детайли от сюжета: “Историята ни започва с Вихра, която е на 14 г. и има облак вместо коса, защото е дъщеря на змей. Според нашия фолклор змейовете нямат нищо общо с драконите, а всъщност са персонификация на бурите и градушките – от косите и брадите им излизат облаците и мъглите. Вихра е наследила това от баща си и вместо облак има коса. Когато се ядоса, той става буреносен. Вихра тръгва да търси Златната ябълка, която според преданията изпълнява желания. Трябва й, за да предотврати конфликт между хората и горските същества и духове в нейния роден град.

С Вихра тръгва и най-добрата й приятелка – самодивата Тина Пакостина (ще я озвучава Милица Граднишка). Както подсказва името й, тя е много пакостлива самодива, която чрез своите песни и танци може да влияе на околната среда. Много е красива и женствена. По време на пътешествието си момичетата се срещат и с другите двама главни герои, Братята Кукери Влад и Бран. Те идват от друг край на този свят, където всички горски духове са агресивни към хората. Затова от малки са тренирани да бъдат Кукери – да използват магическите си чанове, костюми и стъпки и да пазят хората. Те търсят ябълката, за да възстановят кукерския наръчник и да разберат как се правят чановете. За да успеят, се съюзяват със змейската дъщеря и с пакостливата самодива. Оттам започва едно приключение от 24 епизода по 24 минути всеки…”

За да се превърне то в реалност, се труди екип от 25 души от 6 различни държави. Работят изцяло в онлайн среда. Някои от хората имат договори с най-големите световни студиа. Главната дизайнерка Светла Радивоева например работи в “Дисни”.

Според Димитър анимацията се развива с бясна скорост, но има нужда от нови сюжети. “Западният пазар е натоварен с неща, които всички сме виждали. Всички знаят какво е дракон или елф, но малцина знаят какво е змей или самодива. За сериала проучвах българския фолклор и традиции. Доц. Вихра Баева от БАН е нашият консулант. Тя гарантира за автентичността на използваните фолклорни мотиви и на представените обичаи и традиции. Научихме много нови неща, за които не сме и предполагали. Вижда се едно много съвременно отношение към природата. Освен това нямаме изцяло положителни или отрицателни герои. Фолклорните същества са лице на природата и могат да бъдат както добри, така и лоши в зависимост от това как се държи човек с тях”, разказва Димитър.

А накрая се усмихва: “Стигнах до извода, че сме били и все още сме борбен, силен и работлив народ, но сме започнали да го забравяме. Затова, ако намеря Златната ябълка, ще си пожелая това – да си спомним какви сме били като народ и че още притежаваме всички тези положителни качества.”

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.