Преобразяват 106-годишната сграда на варненска гимназия В двора й ще бъде реставрирана чешма от 1888 г.

Фолк звездата Лияна тренира и под дъжда (ВИДЕО)

Премиерът Борисов в Брюксел: През юли ще бъде разгледана кандидатуратa ни за ERM-II

Бизнесът на нова среща за тока с властта през март, след това решават дали ще протестират

Бум на хепатит А в Сунгурларе

Ивелина Василева, ГЕРБ: Предлагаме регистърът за внос и износ на отпадъци да бъде публичен

Украински министър се присъедини към поставените под карантина 72 души, евакуирани от Ухан

98-годишната Айрис Апфел – най-цветната и усмихната модна икона

Спецоперация срещу битовата престъпност в силистренското село Айдемир

САЩ още не са решили дали да изпратят ракети „Пейтриът“ на Турция

Джон Питърс отново се сгоди след 12-дневния си брак с Памела Андерсън

48 нови случая на коронавирус в Южна Корея

Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ е на свобода

Парламентът избра Кристина Андонова–Хитрова за зам.-председател на КРС Регулаторът ще има и двама нови членове - Анна Хаджиева и Ердинч Хайрула

Авторът на „Телефонна любов“ с нова книга

Прокуратурата установи неизрядни „легнали полицаи”

След самосезиране Апелативна прокуратура във Велико Търново, извърши проверка на контрола на изградените изкуствени неравности на пътното платно. Констатиран е занижен контрол и бездействие, по отношение на вмененото задължение от отговорните служби. Изготвената преди три години „Наредба за условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта за движение и изискванията към тях“ има за цел да се създадат условия за повишаване на мерките за безопасност на пътищата, като „средствата за ограничаване на скоростта на движение“ следва да отговарят на определени изисквания, за да не стават пречка за безопасността на движението. Много от „легналите полицаи“ не отговарят на необходимите параметри, форма и вид строителни материали. Определен бе срок от една година за премахването им, а до 3 г трябваше да бъдат преведени в годност според изискванията на Наредбата. Този срок е изтекъл на 24 юли тази година 2015 г.

При проверката прокуратурата е установила, че е проявено масово бездействие в общините в петте области на Апелативния район – Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе. В много от кметствата не се водят и задължителните регистри за изпълнените средства за ограничаване на скоростта на движение.

„Въпреки вмененото нормативно изискване, има общини, които и към момента отказват изпълнение на нормите, с оправдание за липса на предвиден бюджет или нецелесъобразност на премахването на съоръженията, тъй като се намират в близост до детски градини и училища”, коментират от Апелативната прокуратура в старата столица.

От държавното обвинение са разпратени писма до общините за незабавно премахване или привеждане изкуствените неравности на пътното платно, както и осъществяване на задължителен периодичен контрол. При неизпълнение прокуратурата ще оспори пред Административен съд бездействието им. Общините са заплашени и от опасността да бъдат съдени при възникнали ПТП и повреди на автомобили.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.