Владимир Путин: Някои страни използват военна сила, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН

Рисия осъмна под снежна покривка

Ердоган: Турция има „отговорността“ да сподели болката на арменците за събитията от 1915 г.

Неправителствени организации: Белгия води непрозрачна политика в Сирия

Ръководството на СИДП награди най-добрите си горски-стрелци

Уран и Нептун са били донесени в Слънчевата система от друга галактика

Автоматик с 8 предавки за семейния комфорт Моделите C4 Spacetourer и Grand C4 Spacetourer първи получават новата трансмисия

Оставиха в ареста девет от задържаните служители на ДАИ – Благоевград

Няма предпоставки за екстрадирането на Желяз Андреев, заяви Сотир Цацаров

Адвокатът на шофьорката от магистрала “‘Тракия”: Предприела е изпреварване, след което споменът й е неясен

Какво да правим с дете, което се буди в 4 ч през нощта

Сърбия трябва да присъства на срещата в София, заяви Вучич

Рибари в Силистра се оплакват от тормоз на румънски граничари

УНИЦЕФ: Едно от всяко седмо дете в света не е ваксинирано

Репортери без граници: Омразата към журналистите, която се засилва в Европа и САЩ, е заплаха за демокрациите България е на 111 място по свобода на печата в света

Тежък контрол на границите в Европа: Очертават се опашки за влизане в Гърция

Вътрешните министри на ЕС решиха незабавно да бъдат въведени задължителни проверки на всички, включително граждани на съюза, влизащи през външните граници на Шенгенското пространство.

Пътуващите не просто ще представят паспорт или лична карта, но и ще бъдат проверявани в бази данни, включително и в системите за издирване на престъпници. България вече прави това, каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

На обстойни проверки досега подлежаха само гражданите на държави извън ЕС, а граничинте полиции на членките решаваха каква част и кои граждани на съюза да проверяват.

Новите мерки вероятно означава опашки за българите, влизащи в Гърция (членка на Шенген), особено при по-голям трафик през уикенди и празници. Те са временни, но се очаква да станат постоянни с промени в Шенгенското споразумение до края на годината.

Извънредният среща на вътрешните министри на ЕС вчера в Брюксел бе свикана от Франция след атентатите в Париж от 13 ноември. На форума си те подкрепиха призива на Париж за основно преразглеждане на Шенгенското споразумение, за да се даде възможност за системен контрол на пътуващите в ЕС. “Очакваме до края на годината ЕК да предложи промени в кодекса от Шенген в тази посока”, каза френският МВР шеф Бернар Казньов.

Еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че ЕК ще предложи създаването на Европейска разузнавателна служба. Това ще изисква и промяна на европейските договори, тъй като разузнаването засяга пряко суверенитета на всяка членка.

Говорителят на Международната организация за миграция Жоел Милман пък предупреди, че мигранти могат да се насочат към България, след като Македония и Сърбия спряха да пускат бежанци, с изключение на идващите от Сирия, Афганистан и Ирак.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.