Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Започва ремонтът на Кръвния център в Бургас – в стария медиците нямат дори тоалетна на етажа

Започва ремонтът на Кръвния център в Бургас. Той ще приключи на 7 април догодина, датата на която се отбелязва Световния ден на здравето. Това съобщи в Бургас зам.-министърът по здравеопазване д-р Ваньо Шарков. Новото отделение ще се разположи в съществуваща сграда на болницата, която ще бъде основно ремонтирана. Преди години там имаше аутопсионна зала, пералня и гаражи. След реконструкцията сградата ще бъде с отделни входове за кръводарители и персонала. Ще има рампи за инвалидни и детски колички. Обособени са три отделни сектора: кръводаряване, трансфузионен надзор и клинична трансфузиология.

Средствата за реконструкцията са осигурени от бюджета за капиталови разходи на Министерството на здравеопазването – 600 000 лв. с ДДС.

В момента в Кръвния център работещите медици дори нямат тоалетна и ползват тази на горния етаж. Те работят при тежки условия, тъй като ремонт не е правен от близо 40 години, откакто е създаден.

Преди години бяхме на едно от първите места по онкозаболявания в България. Имаше много фактори, определени от експерти, в това число близостта на замърсяващи околната среда производства. През последните години 9- 11 процента от заболеваемостта в региона е на база онкологични заболявания. За нас е изкрючително важна реализацията на този проект, защото досега ние не разполагахме с необходимата апаратура. Сега вече не е така. Това заяви шефът на бургаската болница /МБАЛ/ д- р Георги Матев, след като бе обявено, че завършва реализацията на проекта за ранна диагностика на рака. В Бургас стойността на проекта е над 5 200 000 лева. Центрове за ранна диагностика на рака по този проект са изградени и в Смолян, Габрово, Стара Загора, Сливен. Друга седмица предстои финал в Монтана Плевен и Русе.

Изграждането на достъпна здравна инфруструктура, която покрива изискванията за работа на специализираното медицинско оборудване и повишаване на конкурентноспособността на здравното заведение са факт. Оттук нататък болницата преминава на друго ниво, което е от полза на първо място на пациентите, както и на колегите, работещи тук, защото помага за правенето на една по добра медицина, каза д- р Ваньо Шарков. Той коментира, че доставената медицинска апаратура ще позволи ранната диагностика и последващото лечение на онкологичните заболявания- нещо което е изключително важно с оглед на това че предишни години на българските пациенти това не бе осигурено и се налагаше те да пътуват до съседна Турция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.