Започва ремонтът на Кръвния център в Бургас - в стария медиците нямат дори тоалетна на етажа

Започва ремонтът на Кръвния център в Бургас. Той ще приключи на 7 април догодина, датата на която се отбелязва Световния ден на здравето. Това съобщи в Бургас зам.-министърът по здравеопазване д-р Ваньо Шарков. Новото отделение ще се разположи в съществуваща сграда на болницата, която ще бъде основно ремонтирана. Преди години там имаше аутопсионна зала, пералня и гаражи. След реконструкцията сградата ще бъде с отделни входове за кръводарители и персонала. Ще има рампи за инвалидни и детски колички. Обособени са три отделни сектора: кръводаряване, трансфузионен надзор и клинична трансфузиология.

Средствата за реконструкцията са осигурени от бюджета за капиталови разходи на Министерството на здравеопазването – 600 000 лв. с ДДС.

В момента в Кръвния център работещите медици дори нямат тоалетна и ползват тази на горния етаж. Те работят при тежки условия, тъй като ремонт не е правен от близо 40 години, откакто е създаден.

Преди години бяхме на едно от първите места по онкозаболявания в България. Имаше много фактори, определени от експерти, в това число близостта на замърсяващи околната среда производства. През последните години 9- 11 процента от заболеваемостта в региона е на база онкологични заболявания. За нас е изкрючително важна реализацията на този проект, защото досега ние не разполагахме с необходимата апаратура. Сега вече не е така. Това заяви шефът на бургаската болница /МБАЛ/ д- р Георги Матев, след като бе обявено, че завършва реализацията на проекта за ранна диагностика на рака. В Бургас стойността на проекта е над 5 200 000 лева. Центрове за ранна диагностика на рака по този проект са изградени и в Смолян, Габрово, Стара Загора, Сливен. Друга седмица предстои финал в Монтана Плевен и Русе.

Изграждането на достъпна здравна инфруструктура, която покрива изискванията за работа на специализираното медицинско оборудване и повишаване на конкурентноспособността на здравното заведение са факт. Оттук нататък болницата преминава на друго ниво, което е от полза на първо място на пациентите, както и на колегите, работещи тук, защото помага за правенето на една по добра медицина, каза д- р Ваньо Шарков. Той коментира, че доставената медицинска апаратура ще позволи ранната диагностика и последващото лечение на онкологичните заболявания- нещо което е изключително важно с оглед на това че предишни години на българските пациенти това не бе осигурено и се налагаше те да пътуват до съседна Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони