На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

6000 шофьори излизат на национален протест на 4 декември

6 000 шофьори и превозвачи от София и страната ще излязат на протест срещу Закона за автомобилните превози на 4 декември. Това съобщи Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи.

Атанасов обясни, че протестът ще се проведе съвместно с Националния съюз на превозвачите и Съюз „Такси”. „На последното ни събиране решихме, че на 23 ноември ще подадем уведомление в Столична община, че ще има протест, тъй като парламентът взе решение за Закона за автомобилните превози единствено в Транспортна комисия. Не е взето окончателно законодателно решение в зала”, заяви Атанасов, цитиран от „Фокус“.

По думите му заради това е имало две мнения сред превозвачите – според някои протестът трябва да се отложи и да се проведе в случай, че законът бъде приет. „Моето мнение е, че не трябва да се отлага протестът, тъй като виждаме, че има инициатива в политиците. Протестът ще протече много културно, без да спираме пред парламента, за да задръстваме центъра”, уточни той и добави, че шествието ще тръгне на три лъча от бул. „Цариградско шосе”, бул. „Ботевградско шосе” и ул. „Царица Йоана”.

„Политиците трябва да се съобразяват с нас, а не да взимат решение за нашия бранш, без да ни питат”, подчерта Спас Атанасов.

Във връзка с решението за забрана да не се извършват превози от името на регистриран превозвач без трудов договор, което е в сила от днес, Атанасов коментира: „Предполагам, че контролните органи си затварят очите, че се удължава срокът, защото решението е прието в Транспортната комисия”.

„След като влезе в сила това решение, шофьорите ще имат два варианта – да наемат превозвачите на трудов договор или те самите да станат превозвачи. Вече се реши, че наемането на трудов договор никой не иска да го прави, тъй като над 90 % от шофьорите са собственици на автомобилите, а трудов договор може да се направи с фирмата, която е собственик на автомобилите. Отделно, отчиташ своя оборот пред фирмата. Това нещо обаче не се прави от над 20 години. Сега шофьорите са собственици или лизингополучатели и оборотът си остава за тях”, отбеляза Атанасов. По думите му вариантът всички 40 000 шофьори да станат превозвачи също е глупав, защото администрацията няма да може да се справи.

„Срещахме се с министъра на транспорта, който е на наша страна. Дори и Станислав Иванов и Менда Стоянова внесоха законопроект за отмяна на тези промени, но не успя да мине в парламента, защото Транспортна комисия е в лицето на РБ и БСП. Очаквам да излезе стенограмата, в която министърът на транспорта казва: „Извинете, но вашият законопроект е една грешка и тя трябва да се поправи”, каза още Атанасов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.