На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Светият синод отряза Вартоломей за Антим I

Светият синод на БПЦ ще информира Вселенския патриарх Вартоломей, че няма как да махне паметника на екзарх Антим I от двора на българската църква в Одрин, защото той е поставен там не от синода, а от Съюза на тракийските дружества.

Синодалите няма да променят и титлата Адрианополски, която носи игуменът на Рилския манастир Евлоги. Но обещават занапред да не дават на епископите титли, ако те се дават в други православни църкви. Обещанието е дадено, въпреки че за българите е странно, че Вартоломей е дал на грък титлата Адрианополски, която идва от Одринска епархия в Българската екзархия.

“Глупави са всякакви опасения, че дублиращите титли са израз на някакви претенции към неговия диоцез”, коментираха от Синода. У нас практиката била на епископи, които не управляват епархии като митрополитите, а са игумени или ректори, да се титулуват на наши стари епархии, които сега са останали в териториите на Албания, Гърция, Македония и Турция. Само допреди няколко години самият Вартоломей не е имал никакви претенции към БПЦ за това.

Що се отнася да поисканите реликви от манастирите в Северна Гърция, от Синода ще информират Вселенския патриарх, че не могат да му ги дадат, защото те са в Националния исторически музей. Шефът на НИМ Божидар Димитров вече обяви, че претенциите към реликвите са неоснователни и дори Гърция не е поставяла въпроса за връщане на ценностите от някогашните български манастири.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.