Братя от Велико Търново на съд за пране на пари от сводничество

Изправят на съд братя от Велико Търново за пране на пари, придобити от сводничество. Ивелин и Владимир Шишкови застават пред Окръжния съд в старата столица идния петък.

Срещу тях е внесен обвинителен акт от Окръжната прокуратура, според който в периода от 10 юли 2008 г до 16 април 2010 г във Велико Търново са осъществили финансови операции с парични средства, за които са знаели, че са придобити чрез извършени от тях тежки умишлени престъпления. Разследване срещу Шишкови е установило, че авоарите им са от трафик на хора с цел развратни действия, чрез използване на принуда и заблуждение.

39-годишният Ивелин Шишков е обвинен, че е извършил 25 подобни операции. Владимир /37 г/ пък е уличен в 11 такива деяния.

През 2011 г братята и приятелката на единия-Иглика Бакърджиева са били осъдени за сводничество в Белгия. На Ивелин Шишков били отредени 6 г затвор и глоба от 33 000 евро, а за брат му и за Бакърджиева - по 40 месеца лишаване от свобода и по 16 500 евро глоба.

Съдът е приел, че тримата са отговорни солидарно за принуждаването чрез заплахи и шантаж на шест жени да проституират. Следствието е установило, че приходите от дейността на проститутките са били превеждани в клон на банка във Велико Търново.

Година преди чуждестранните магистрати да постановят присъди срещу тримата нашенци, антимафиоти атакуваха 7 техни имота при шумна спецоперация в старата столица. Тогава Шишкови и Бакърджиева бяха арестувани по европейска заповед за арест на съдия-следовател от Брюксел. Апелативният съд във Велико Търново наложи постоянна мярка за задържане под стража на търсените из Европа нашенци.


Заповедта за ареста на Шишкови е била издадена след жалби на жертви в Белгия, които се оплакали на тамошните власти, че ги държат в робско подчинение с цел проституция и против волята им. Братята пласирали в чужбина между 10 и 15 млади жени от Велико Търново, Горна Оряховица и други селища от региона уж за гурбет в Белгия, но реално те са били използвани за проституция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право