Дестини спечели детската Евровизия с рекорд (обзор)

Песни за любовта и душата спечелиха първите три места в детската Евровизия в неделя вечерта. Чаровната Дестини Чукуниере от Малта е големият победител в тазгодишното издание на музикалния конкурс. Нейната песен Not My Soul (“Не душата ми”) се класира на първо място със 185 точки - това е най-големият сбор, който някога е получаван в детската Евровизия.

МИКА (12-годишният Михаел Варосян) от Армения зае втора позиция със 176 точки за песента Love. Лина Кудузович от Словения също пя за любовта. Сърцатото й изпълнение на First Love (“Първата любов”) получи 112 точки.

България беше домакин на 13-ото издание на конкурса за детска песен на Евровизия, а нашите участници - Габриела Йорданова и Иван Стоянов, изпълниха песента си под номер 13. Фаталното число обаче не оказа никакво влияние върху представянето им - нито положително, нито отрицателно, и те се класираха девети.

Пухкавата сладурана от Малта обясни, че дължи победата си на своите родители, а вероятно и на широката си усмивка. Всъщност успехът й е заради добрата песен, но най-вече заради големия глас на Дестини, наричана в страната си “Арета Франклин”.

Шоуто е гледано от 1 078 000 тв зрители, а публиката в столичната зала „Арена Армеец” е била близо 8000 души. 17 страни участваха тази година в детската Евровизия, а Ирландия и Австралия - за първи път.

Наградата на Габи: песен от известен италиански композитор

“Габи и Иван пяха страхотно, жалко, че не можехме да гласуваме за тях”, това са най-честите отзиви на зрители след международния конкурс.

Все пак Габриела Йорданова получи един много голям подарък. Италианският композитор Фабрицио Берлинчони й написа песен, озаглавена „За да не избягаш никога”. Той е създавал музика за Тото Кутуньо, Андреа Бочели, Лара Фабиан, Ал Бано и Ромина Пауър. Автор е и на песента на Винченцо Кантиело, която спечели детската Евровизия през 2014-а. „Чувал съм много изпълнители и все по-трудно се впечатлявам, но в Габи има нещо много специално. Драматизмът, който тя внася в своите изпълнения, начинът, по който застава на сцената и изразява емоциите си, ме накараха да напиша песен за нея”, каза Берлинчони в интервю за „По света и у нас”.

Колкото до организацията и излъчването на конкурса, оценките също са повече от позитивни. “Най-сетне и ние да покажем, че можем”, коментират зрители по форуми и във фейсбук. Поли Генова като водеща на голямото събитие получава оценка “отличен 6” дори от най-критикарски настроените ни сънародници.

Коментари

Задължително поле