Манолова: Трябваше да се разболея, за да разбера кои хора ме обичат и колко държат на мен

"Добре съм, изпълнена съм с енергия и желание да свърша работата си по най-добрия начин. Работното ми време е по 12 часа на ден. Избягвам темата за моето здраве, не само защото е много лична, а и защото мисля, че хората трябва да ги интересува единствено дали ще си свърша работата по най-добрия начин".

Tова сподели пред bTV oмбудсманът Мая Манолова.

"В такива случаи най-важна е психиката и силата на духа. Има огромно значение и подкрепата на приятелите и близките. Може би трябваше да ми се случи това, за да разбера кои хора ме обичат и колко държат на мен. Не говоря само за дъщеря си, мъжа до мен и родителите ми", сподели още тя.

"Аз имах късмета да открия болестта си навреме и да попадна на най-добрите лекари, които се намират в ИСУЛ", отбеляза Манолова.

Тя коментира и бежанската вълна. "Невъзможно е да затворим границите си за бежанци, но решението е засилен и по-надежден контрол. Задължително е да се знае какви хора се опитват да преминат границата. Дали това са бежанци, или икономически емигранти, които просто търсят по-добър живот в Европа. Тогава правилата и механизмите са други”, посочи Манолова.

Според нея нелегално преминаващите трябва да бъдат върнати по местата, от които идват. „Ясно е, че през нашите граници могат да минат и други хора с други намерения”, каза Манолова.

Тя подчерта, че извън контрола на границите не се вижда друг проблем, който застрашава сигурността на страната, а именно проблемът със социалното изключване, възможностите на радикализация на гетата, включително и в България.

„Мисля, че в България, макар да не го разбираме напълно, сме още повече застрашени от това, което може да се случи в нашите гета. Хората са бедни, отчаяни и в подходяща форма за радикални проявления”, уточни Манолова.

Тя изрази мнение, че фокусът на държавата трябва да бъде върху тези гета. „Като омбудсман се налага в движение да пренаредя своите приоритети, но освен правата на българските деца, друг проблем, с който ще се заема е социалното изключване. Това, което се случва в ромските гета, е непопулярна тема, която обаче все повече застава на дневен ред”, каза още омбудсманът.

Според нея проблемите в страната се неглижират и държавата се сеща за тях, когато се случи нещо, както в Гърмен. „Най-притеснителна е липсата на образование и социална перспектива върху хората, живеещи в такива условия. Социалното изключване е проблем и за хората в малките населени места”, допълни Мая

Коментари

Задължително поле