Криминален психолог: Терористите имат тотално разрушени емоционални връзки с близките си

„Извънредното положение в Брюксел ще продължи, докато е необходимо. Всичко, което може да запази човешкия живот, е оправдано”. Това коментира пред bTV криминалният психолог Тодор Тодоров.

Реакцията на жителите на Брюксел да пускат снимки на котки в социалните мрежи след призива да не се пускат снимки и видео от акцията на спецчастите в града, Тодоров определи като наличие на функциониращо гражданско общество.

По думите му с хора като терористите от Париж не може да се преговаря, защото за тях човешкият живот не е ценен.

На въпрос откъде идва по-голямата опасност от терористи – от тези, които идват през Балканите, или от тези, които са израснали в Европа, Тодоров отговори, че не може да се каже. „Както виждаме в този случай става въпрос все за млади хора – между 20 и 25-годишна възраст, които са решили да намерят начин да изявят себе си абсолютно неадекватно – пренасяйки се в жертва на кауза. За да се направи това нещо, означава, че този човек трябва да има тотално разрушени емоционални връзки с близки хора, за да ги замени по този начин с някакъв лидер и някаква кауза”, обяви криминалният психолог.

Тодоров коментира още, че създаването на един терорист с „промит” мозък отнема понякога по 2-3 години.

Според Луиза Шахбазян, психолог в Националния център за безопасен интернет, правителствата грешат, когато не използват социалните мрежи и в крайна сметка това е контрапродуктивно. В същото време терористите използват социалните мрежи за радикализация.

Тодоров коментира още, че създаването на един терорист с „промит” мозък отнема понякога по 2-3 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини