Ген. Бриго Аспарухов: България няма място в коалиция срещу "Ислямска държава"

България няма място в коалиция срещу „Ислямска държава“. Това коментира пред "Фокус" ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

Според него страната ни не трябва да се включва в евентуална сухопътна операция в Близкия Изток, а да съсредоточи усилията си в опазване на собствената си територия.

Ако бъде сформирана „Коалиция на желаещите“ срещу „Ислямска държава", България би могла да окаже логистична подкрепа, но нищо повече, категоричен бе бившият първи разузнавач.

„Ние сме членове на НАТО, но нямаме военна авиация, нямаме танкове, армията ни е в недобро състояние. България трябва да запази хладнокръвие в един такъв момент и да прецени силите си, включително и финансови“, коментира ген. Аспарухов.

Според него България е достатъчно добре подготвена, за да пази собствената си територия.

„Ние сме достатъчно добре подготвени за нас си, да си браним нашата територия. Специалните ни служби – разузнавателни и контраразузнавателни и ДАНС да си вършат работата на наша територия.

Далеч от нашите граници не бива да излизаме и трябва да сме много предпазливи да не привличаме мълния“, каза още ген. Бриго Аспарухов.

Той подчерта, че само коалиция между САЩ и Русия би имала успех срещу „Ислямска държава“. Бившият първи разузнавач даде пример с коалицията между САЩ и Съветския съюз срещу Хитлерова Германия през Втората световна война.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини