Жп надлез затваря Дунав мост за влакове

Реконструкцията на жп надлеза и разширението на изхода по пътя Русе - Силистра спира временно влаковете на Дунав мост, съобщиха от централна жп гара в крайдунавския град. От 29 ноември до 1 декември т.г. се отменят влакове 460 и 461 в участъка Русе – Гюргево север. Пътниците ще се превозват с автобуси и ще се проверяват на граничния пункт.

Строителството трябва да приключи до края на т.г. Проектът за близо 6 млн.лв. включва изграждането на втори жп мост и 4-лентов път с дължина 190 м до кръговото кръстовище на "Свободна зона". Целта е да се подобри движението в района на граничния пункт, където всекидневно преминават по 2000 ТИР-а в двете посоки.

НК "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/ включи строителството на жп надлеза в инвестиционната си програма като част от проекта. С него ще се премахне "тапата" до граничната бариера, която предизвиква колони от тежкотоварни автомобили и застрашава трафика.

Областният управител на Русе Стефко Бурджиев предлага над кръговото кръстовище да се построи естакада на две нива, която да пренасочва ТИР-овете и да разтовари автомобилния трафик. Тежкотоварните автомобили ще излизат директно на оковръстния бул. "България".

Проектът е готов и ако се осигури финансиране от държавиня бюджет, строителството може да започне веднага. Алтернативата е да се кандидатства с проект по ОП "Трансгранично сътрудничество България - Румъния".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини