Сметната палата: Само 12 от всички 71 партии, участвали в местните избори, са подали отчетите си

Само 12 от всички 71 партии, участвали в местните избори, са подали отчети до сметната парата за приходите и разходите си за вота. Това съобщиха от палатата и напомниха на политическите формации, че крайният срок за отчетите е утре – 24 ноември. За участниците, за които изборите приключиха на втория тур, този срок изтича на 1 декември.

Нито една коалиция от трите, регистрирани в ЦИК, не е подала отчет. Само 81 местни коалиции са подали отчети от общо над 420, участвали в изборите. От инициативните комитети, участници в изборите, отчети са подали само 91, а около 530 са участвали в изборите.

Сметната палата обръща внимание, че отчети са длъжни да подадат представителите на всички участници в изборите, дори когато тези отчети са "нулеви", т. е. няма приходи и разходи.

Съгласно Изборния кодекс при непредставяне на отчет на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв., напомниха от Сметната палата.

Одитната институция ще публикува отчетите 15 дни след изтичането на срока за представянето им. След това ще се направи одит за съответствие, в случаите на разходи над 1000 лева, дадени за предизборна кампания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини