Фандъкова възложи спешно почистване на шахти от падналите листа от бурята

Над 500 бяха сигналите за щети вследствие на силния вятър в събота, а във вчерашния ден над 720. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщи „Фокус” .

Фандъкова посочи, че днес е възложила специално да се работи по почистване на шахти и оттоци от падналите листа вследствие на бурята. „Както знаете снощи след бурята заваля и силен дъжд, довечера отново се очаква да завали, така че днес до края на деня очаквам да бъдат отстранени най-тежките последствия от бурята. В утрешния ден ще се продължи с работа при парковите пространства”, добави кметът на Столична община.

Тя обясни, че има редици сигнали за щети през събота и неделя от повечето райони в София. „Вчера работиха над 30 екипа денонощно, те са от различни служби – аварийно-спасителното звено с 4 екипа, столичният инспекторат беше на терен, работиха екипи на почистващите фирми, на фирмите по ремонт на уличната мрежа, имаше проблеми със светофарите, паднали билбордове, ламарини надвиснали от покриви на сгради”, каза още тя.

„Ситуацията беше много тежка, благодарна съм на всички, които работиха и на колегите от пожарната, които само във вчерашния ден обработиха близо 80 сигнала по отстраняване на паднали дървета и клони”, допълни тя.

В рамките на периода до края на 2015 година има отделени 1,8 млн. лева за снегопочистване. За 2016 година в проекта за бюджет и план сметка сме заложили около 20 млн. лева, което е малко повече от миналата година", каза още Фандъкова, след като провери готовността за зимно почистване в града. „От финансова и техническа гледна точка зимният сезон е обезпечен”, добави тя. И уточни, че са готови общо с над 300 машини в зимния сезон, като има изискване по договори, ако е необходимо, да се наеме допълнителна техника.

„Около 20 000 тона соли са налични. На територията на СО работят общо 12 фирми по поддръжка на уличната мрежа. Това, което за мен е изключително важно е изискванията към тях. При подготовка и наличие на информация за снеговалеж трябва да излязат на съответните точки, които сме определили. Те са 68 за територията на СО. На първо място се работи по основните трасета на масовия градски транспорт. В рамките до 2 часа да бъдат отстранени кишата и последиците на основните трасета. Едва след това може да се говори за влизане в по-малки улици. Санкциите в новите договори са чувствително завишени. Нямаме никакви колебания – ако фирмата не си свърши работата, то санкциите са много сериозни”, каза още Йорданка Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини