България и Македония може да си сътрудничат по наказателно-правни въпроси и екстрадицията

Министърът на правосъдието Христо Иванов се срещна днес с министъра на правосъдието на Република Македония г-н Аднан Яшари.

Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество и процесите по реформиране на съдебните системи, които протичат в двете страни в момента, съобщиха от министерството на правосъдието.

Г-н Аднан Яшари запозна министър Иванов с устройството на съдебните органи в Македония и процесите за промени в конституцията, отнасящи се до съдебната власт. Той прояви интерес за начина, по който е уреден статутът на независимостта на съдиите в България и реализирането на дисциплинарната им отговорност, както и осъществяването на контрол върху дейността на нотариусите, частните съдебни изпълнители и медиаторите.

Министър Христо Иванов представи на госта се и основните акценти на проекта за промени в конституцията, които парламентът предстои да гласува на второ четене.

Двамата министри се съгласиха, че е добре да бъде проучена възможността за изготвяне на споразумение за сътрудничество по наказателно-правни въпроси и екстрадицията.

Министър Иванов отбеляза доброто сътрудничество между Националния институт на правосъдието и македонската академия за обучение на магистрати.

На срещата присъства и посланикът на Македония в България Н. Пр. Благой Ханджийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини