Адвокат оглави „Левски“ вместо Батков

Адвокат Александър Ангелов става председател на Надзорния съвет на „Левски“ вместо адвокат Тодор Батков. На общото събрание в НДК най-дългогодишният и успешен бос в „синята“ история окончателно се раздели с клуба. Вместо Батков в надзора не като шеф, а като редови член влезе Бранимир Ботев, бивш заместник-министър по туризма.

„Роден съм в Карлово, няма как да не съм потомствен левскар - каза новият шеф, който бе непознат за почти всички акционери. - Роден съм на улица „Васил Левски“, а още като бебе едно от първите места, които съм посетил, бе къщата на Васил Левски.“

Ангелов от десетилетие е в Надзорния съвет, беше заместник на Батков, в чиято кантора е работил. В ръководството остава Минко Герджиков.

„Каквото можах и каквото имах, дадох за „Левски“ - заяви от трибуната в зала 3 на раздяла Батков. - Направих компромиси, но никога не предадох клуба. Оставям отбора в сигурни ръце, надявам се скоро да дойдат и така чаканите резултати. Само „Левски“!“

Близо 4-часовата работа на събранието мина прекалено гладко. Присъстваха към 300 от около 1200 акционери.

Аплодисментите бяха чести. Овации имаше и за Батков, след като години наред дирижирано бе оплюван от част от същите хора с цел да напусне клуба. Но - сега „Левски“ поне е единен. На събранието липсваха особени индивидуални прояви, а опозиционен глас не се чу. Новият „Левски“ вече е факт и де юре - без Батков, без мажоритарен акционер и не само с един основен собственик.

Гошо Гинчев и Ники Илиев влязоха в управата

Очаквано двама бивши национали влязоха в управителния съвет на „Левски“, гласуван от общото събрание на клуба. „Синята“ легенда Николай Илиев се завърна в ръководството, което м.г. напусна поради разногласия с Тодор Батков. А Гошо Гинчев е съветник на спортния министър Красен Кралев и шеф на спортно-техническата комисия към БФС.

Начело на управата остава Иво Тонев, но с нов заместник - Николай Иванов, един от основните акционери. Запазват места в ръководството изпълнителният директор Константин Баждеков, фенклубът и тръстът. Нови членове са Илия Христов от сдружение „Сини сърца“ и „Междинна станция“, фирмата на шоумените Иван и Андрей, които са най-едрите сред ... по-дребните акционери.

Клубът похарчи към 14 милиона лева за 2014-а

„Левски“ има разходи от близо 14 млн. лева за 2014 година, стана ясно от отчета пред общото събрание. Клубът е на загуба от 5,638 млн. лева за м.г.

Изпълнителният директор Константин Баждеков посочи, че за 2014-а са намалели парите от спонсори, реклами и от посещения на мачовете. А миналата година „Левски“ е платил на БФС 143 000 лв. глоби. Те са резултат най-вече от войната на сектор „Б“ с Тодор Батков.

На събранието влезе в клуба БТК, чиято марка „Виваком“ е на екипите на тима. Капиталът на дружеството се вдига с 13 млн. лева, идващи от компанията, и става 43 млн. лв. Сумата няма да бъде стоварена накуп. БТК, която вече е собственост на Спас Русев и ще държи около 33% от „Левски“, получава акции срещу парите по спонсорски договор за 3 г.

Делът на останалите акционери намалява пропорционално. Следващите по-едри собственици са Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов. Досега те имаха по 33%, но слизат под 20%. Тримата ще отстъпят свои акции, за да може тръст „Синя България“ да получи обещаните 10 процента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ