Служители на музеи, галерии и библиотеки излизат на протест

Специалистите от Националния исторически музей /НИМ/ се включват в общонационалния протест, организиран от „Синдиката на работещите в музеи и галерии“, НСФ „Култура”, КНСБ и Синдиката „Музеи и галерии”, НФ „Култура”,КТ „Подкрепа”. Това съобщават синдикатите.

„В този ден няма да затваряме вратите на музея, а ще ги отворим широко за всички, за които българското културно наследство е най-значимото национално духовно богатство”, посочват още те.

„Ще протестираме като: „арестуваме“ символично Божидар Димитров, директор на НИМ, в кабинета му; закачим „протестни“ лентички на реверите си; издигнем лозунги и плакати с исканията си; огласим НИМ с патриотични песни и маршове; покажем на видеоклип какви биха били пораженията в нашата работа, ако не бъдат изпълнени исканията ни; покажем как въпреки липсата на средства и ниските заплати успяваме да опазим културните ценности и да ги представяме достойно пред българската и световната публика; разкажем за отговорната работа на наши специалисти, изследвали и популяризирали емблематични за българската история паметници”, допълват синдикатите.

По думите ум, около 12 часа очакват подкрепа „на място“ от президента на КНСБ Пламен Димитров, от вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров, както и от президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Синдикалните лидери ще посетят и „арестанта“ Божидар Димитров.

„Надяваме се на разбиране и от депутатите и от министрите, както и на реални действия от тях. Заявяваме твърдо, че няма да спрем да протестираме, докато не бъдат удовлетворени исканията ни. Обръщаме се с призив към всички, които обичат и ценят българската история и култура: Заповядайте в Националния исторически музей в деня на нашия протест! Това би означавало, че ни подкрепяте и окуражавате в битката за чест и хляб, което всъщност е и битка за човешко достойнство и народна свяст. Първите десет посетители ще получат подарък - нашумялата книга на руския историк Андрей Кудин „Неразгаданите мистерии на България”

В деня на недоволството не затваряме вратите на музея, а напротив - отваряме ги широко - за свободата, родолюбието и смелостта”, заявяват синдикатите.

Очаквайте подробности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини