Проф. Владимир Чуков: Атентатите са нова фаза от стратегията на Ислямска държава

Атентатите от последните месеци на различни места по света са нова фаза от стратегията на „Ислямска държава“. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков за "Фокус".

Според него терористите са започнали да губят територии в Сирия и Ирак и поради тази причина са изнесли бойната си линия много по-далеч от естествените им граници. Проф. Чуков коментира, че първопричината за създаването на терористичната организация, може да се търси в преплетената най-нова история на Запада и Изтока.

“Нека да припомня, че Сирия е бивша колония на Франция. Последният френски войник е изтеглен от там през 1946 г. Същото можем да кажем и за Великобритания, така че тези основни събития от най-новата история както на Сирия, така и на Ирак са тясно свързани с бившите метрополии, но също така и със свалянето на режима на Саддам Хюсеин. За съжаление, всичко това е много тясно преплетено и Западът някак си не можа да намери онази стратегия, печеливша стратегия, така че да се намери адекватната политическа формула, която да запълни тази празнина. Сега се стиковат някакви интереси, но мисля, че е малко късно, след като вече терористичните организации са много мощни и много силни”, коментира арабистът.

Според проф. Владимир Чуков обстоятелствата налагат да има една, а не две коалиции срещу „Ислямска държава“, което обаче е трудно с оглед търсенето на подходящата формула и стиковането на политическите интереси. От военна гледна точка, също би била трудна съвместната работа на различните армии, тъй като те са с различни философии, школи и концепции и ще трябват големи усилия, за да бъдат синхронизирани техните действия, обясни проф. Чуков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини