Хари не желае да го наричат принц

Изследват двама ученици от Стара Загора за коронавирус

Бритни Спиърс показа как си е счупила крака (ВИДЕО)

Нинова към премиера: Не можете да проведете нито една модерна реформа като хората

Правителството прие изваждането на 155 км пътища от обхвата на тол системата

Държавата ще дотира печатните медии

В Благоевград се презапасяват с лекарства и храни заради коронавируса

Правителството се отказа от покупката на нов самолет

Българският консул в Милано: Паниката намаля, все по-малко хора са с маски по улиците

800 000 лв. дава МОН за площадки за безопасност на движението в училища и детски градини

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ – 35,2%, БСП – 24%, ДПС – 10,5% Партията на Слави Трифонов остава под чертата

Деница Сачева: Хората не бива сами да решават да излязат в болничен заради коронавируса

Петя Аврамова: Тол системата обхваща 3115 км от републиканската пътна мрежа

Гърците изпразниха рафтовете в супермаркетите заради коронавируса (СНИМКИ)

Жители на пловдивски села протестират срещу кариерата за добив на инертни материали

Проф. Владимир Чуков: Атентатите са нова фаза от стратегията на Ислямска държава

Атентатите от последните месеци на различни места по света са нова фаза от стратегията на „Ислямска държава“. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков за „Фокус“.

Според него терористите са започнали да губят територии в Сирия и Ирак и поради тази причина са изнесли бойната си линия много по-далеч от естествените им граници. Проф. Чуков коментира, че първопричината за създаването на терористичната организация, може да се търси в преплетената най-нова история на Запада и Изтока.

“Нека да припомня, че Сирия е бивша колония на Франция. Последният френски войник е изтеглен от там през 1946 г. Същото можем да кажем и за Великобритания, така че тези основни събития от най-новата история както на Сирия, така и на Ирак са тясно свързани с бившите метрополии, но също така и със свалянето на режима на Саддам Хюсеин. За съжаление, всичко това е много тясно преплетено и Западът някак си не можа да намери онази стратегия, печеливша стратегия, така че да се намери адекватната политическа формула, която да запълни тази празнина. Сега се стиковат някакви интереси, но мисля, че е малко късно, след като вече терористичните организации са много мощни и много силни”, коментира арабистът.

Според проф. Владимир Чуков обстоятелствата налагат да има една, а не две коалиции срещу „Ислямска държава“, което обаче е трудно с оглед търсенето на подходящата формула и стиковането на политическите интереси. От военна гледна точка, също би била трудна съвместната работа на различните армии, тъй като те са с различни философии, школи и концепции и ще трябват големи усилия, за да бъдат синхронизирани техните действия, обясни проф. Чуков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.