126 нарушения на пожарната безопасност в заведения

Продължават засилените проверки по линия на държавния противопожарен контрол в навечерието на предстоящите декемврийски празници. За трета поредна седмица служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ провериха обекти, в които се очаква да има събиране и струпване на хора, информира Нова тв.

В рамките на кампанията през последните седем дни са били инспектирани 450 обекта, от които 373 заведения за развлечение (клубове, дискотеки, барове, ресторанти) и 77 места за настаняване (хотели, почивни станция), съобщиха от МВР.

В 126 от тях са били констатирани нарушения на изискванията за пожарна безопасност и са връчени съответните писмени разпореждания. Съставени са и 20 акта за установяване на административни нарушения.

Сред най-честите пропуски, допуснати от управителите на съответните обекти са липса на организация по пожарна безопасност и план за евакуация, неправилно разположение, недостатъчен брой и неизвършено техническо обслужване на средствата за първоначално гасене, поставени горими материали по пътища за евакуация, липса на монтирани брави тип „антипаник”, неизправни евакуационните осветителни тела, липса или непочистени мазниноуловители на вентилацията над кухненските уреди и др.

В два обекта на територията на градовете София и Казанлък е констатирано, че се използва газ пропан-бутан в помещение, разположено под нивото на околния терен, което е в нарушение на една от наредбите. Започнати са производства по налагане на принудителни административни мерки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини