Кирил Ананиев: Здравословното хранене при децата е пряко свързано с намаляването на хроничните заболявания при тях

Кметове и жители от Симтлийско запретнаха ръкави, сами си правят навес на храм

Борисов: Президентската институция никога не ме е интересувала След пет години ще си управлявам партията, ако сме живи и здрави, казва премиерът в интервю за dir.bg

Глобиха школска лафка за храни с палмово масло

Ким Чен-ун пуска инспектори от САЩ на ядрения си полигон

Външните министри на страните от Г-7 се противопоставиха на дестабилизиращото поведение на Русия 

Община Добрич ще иска компенсации за домакинствата, останали 3 дни без вода

Очакваните ползи от приемането на еврото в България Ще се повиши доверието в българската икономика, а в резултат от това ще се понижат разходите за външно финансиране

Див като мустанг 10 предавки и блокаж на предните колела

Сигнал за бомба пред президентството

Два нови маневрени локомотива родно производство за столичното метро

Над 30 китайски туристи са загинали при автобусна катастрофа в  Северна Корея

Общопрактикуващите лекари готвят национален протест

Музиканти от БНР на протест за по-високо финансиране

Димитър Манолов, КТ Подкрепа: Бизнесът плаща по-малко данъци от работниците

Президентът Плевнелиев: “Българската Коледа” показа, че можем да бъдем единен народ

Близо 2 милиона лева събра кампанията на „Българската Коледа“ за 2014/2015 г., отчете държавният глава

„Българската Коледа“ показа отново, че можем да сме единни като народ и че можем да бъдем съпричастни един към друг“.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който представи в СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в София резултатите от дванадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“.

Лечебното заведение получи в рамките на настоящото издание на инициативата финансова помощ в размер на 60 000 лв. за покупката на високоспециализирана апаратура, а пациенти на болницата за поредна година бяха подпомогнати за медикаментозна терапия.

Държавният глава отчете като успешна кампанията „Българската Коледа“ през 2014/2015 година, която си постави за цел грижата за децата с вродени заболявания. Благодарение на проявената съпричастност, „Българската Коледа“ събра 1 980 000 лева. Дванадесетото поредно издание на кампанията подпомогна 496 деца със сума от близо 700 000 лева. Високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на стойност над 1 250 000 лева беше дарена на 10 университетски и областни лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Плевен. Закупени са общо 19 високотехнологични медицински апарата.

„Българската Коледа“ има дълбок смисъл както за българската политика, така и за обществения живот в страната. Инициативата е пример за това, което искаме да видим повече в българската политика – последователност и надграждане. Така искаме да бъде винаги – доброто да бъде надграждано, добрата идея на покълне, да намери своето развитие и всички да сътрудничат и да помагат“, заяви държавният глава Росен Плевнелиев по повод приключването на кампанията на „Българската Коледа“ за 2014/15 година.

Президентът определи „Българската Коледа“ като един от символите на българското общество. „Всяка година имаме между 600 хиляди и 800 хиляди български семейства, млади и възрастни, които дават своя дан за тази инициатива.

Те показват отношение не със сумата, която даряват, а с подадената ръка на стотици хиляди българи годишно. „Българската Коледа“ е символична и много важна, защото показва, че народът ни е добър и съпричастен и когато е трудно и тежко, разбираме, че добрите дела трябва да получат подкрепа.

Тогава си даваме сметка, че и най-малкото добро дело има значение. Всеки дарителски SMS и всеки от хилядите българи, които даряват, дават голямата надежда, че в труден момент се обединяваме, заедно сме и подаваме ръка на тези, които имат нужда“, каза държавният глава.

Президентът посочи, че инициативата „Българската Коледа“ ежегодно поставя фокус върху търсенето на устойчиви решения на дългогодишни проблеми. През 2015 г. НЗОК взе решение от 2016 г. да заплаща речевия процесор, много важна част от кохлеарната имплантна система на децата с пълна глухота. Поради високата им стойност, децата, нуждаещи се от подмяната на речеви процесор разчитаха на подпомагане от „Българската Коледа“, припомни Росен Плевнелиев и изрази благодарност на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса, които взеха това решение.

Президентът Росен Плевнелиев определи като неоценима помощта и на Експертния съвет към „Българската Коледа“, благодарение на чиято работа се дължат много от успехите на благотворителната инициатива. Росен Плевнелиев благодари също така на лекарите-педиатри и на медиите, партньори на „Българската Коледа“. „Те показват, че доброто в България се развива и има своите конкретни прояви. Подадената ръка осмисля всеки човешки живот. Вярвам, че и занапред много добродетелни хора ще подкрепят инициативата, за да може и в бъдеще тя да реализира своите благородни цели“, каза държавният глава.

Дарителите на „Българската Коледа“ показаха дълбокия смисъл на благотворителната инициатива – децата, които имат нужда от помощ, да водят по-добър и по-достоен живот, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.