26 първокурсници в неравностойно положение получиха еднократна финансова помощ по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“

Двадесет и шест младежи в неравностойно положение, приети във висши училища през 2015 г., бяха одобрени за еднократна финансова помощ по инициативата на държавния глава „Подкрепи една мечта“. Всеки от тях получи средно по 1908 лв. от даренията за провеждане на инициативата. Всички младежи са били настанени в специализирана институция за деца или в друга социална услуга в общността до настоящата година.

На 27 май т.г. на традиционния абитуриентски бал за деца в неравностойно положение президентът Росен Плевнелиев обяви, че неизразходваният за провеждане на тържеството финансов ресурс ще бъде използван за еднократна подкрепа на младежи в неравностойно положение, за да продължат образованието си. При провеждането на инициативата „Подкрепи една мечта“ през 2015 г. бяха събрани дарения в размер на 60 900 лева. От тях за организиране на традиционния бал за младежите бяха изразходвани 11 286.66 лв., а останалите 49 613.34 лв. са разпределени между одобрените кандидати съгласно Правилата за получаване на финансова помощ от инициативата. Документи за кандидатстване бяха приемани до 20 октомври 2015 г.

Младежите, одобрени за финансова помощ, ще продължат образованието си в 13 висши училища в цялата страна: Аграрен университет-Пловдив; Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“; Висше училище по телекомуникации и пощи-София; Медицински университет-Пловдив; Национален военен университет „Васил Левски“-Велико Търново; Национална спортна академия „Васил Левски“-София; Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“; Софийски университет „Св. Климент Охридски“; Технически университет-София; Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас; Университет по библиотекознание и информационни технологии-София; Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“; Югозападен университет „Неофит Рилски“-Благоевград.
Сред предпочитаните от младите хора специалности и професионални направления са икономика, психология, филология, педагогически науки, национална сигурност, администрация и управление, медицина, електротехника, телекомуникации и други.

От началото на инициативата на държавния глава през 2012 г. досега еднократни финансови помощи са получили 117 първокурсници, като между тях са разпределени общо 148 136.92 лв., дарени от физически и юридически лица.

Целта на инициативата на президента Росен Плевнелиев „Подкрепи една мечта” е насърчаване на подготовката и реализацията на младежи, на които предстои да напуснат специализирана институция за деца, център за настаняване от семеен тип, защитено жилище, преходно жилище или социално учебно-професионален център. Инициативата се реализира в сътрудничество между Администрацията на президента, Министерството на образованието и науката, Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето. През 2015 г. към инициативата официално се присъединиха Министерството на труда и социалната политика и Министерството на младежта и спорта. Институциите обединяват ресурсите си за мотивиране, насочване и подпомагане на младежите за продължаване на образованието им и/или осигуряване на заетост.

По инициативата „Подкрепи една мечта“ младежите получават подкрепа чрез конкретни дейности и програми, включително консултиране и информиране за възможностите за личностна и професионална реализация; обучение и квалификация според интересите на младежите и потребностите на пазара на труда; осигуряване на заетост; парични дарения и материална помощ за провеждане на ежегодния абитуриентски бал на младежите. Дейностите се осъществяват при наличие на финансов ресурс и със съгласието на дарителите чрез предоставяне на финансова подкрепа на младежите, приети за студенти и колежани през съответната година, по ред и условия, предварително определени от Администрацията на президента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини