Световна титла с рекорди на Боянка за Азербайджан

„Проектът Боянка Костова се оказа успешен, много съм щастлив, че постигна това, за което сме работили толкова много“, заяви Лъчезар Кишкилов, личен треньор на Боянка Костова след първата световна титла по щанги, но за Азербайджан, на неговата състезателка.

Костова ликува на първенството в Хюстън в кат. 58 кг с 252 кг (112 и 140), като резултатите в изтласкването и двубоя са нови световни рекорди. Втора е китайката Ден Менрон с 245 кг (108 и и 137), а трета - Куо Хсин-Чун (Тайван) с 237 кг (104 и 133).

Костова е шампионка за България от първата младежка олимпиада в Сингапур през 2010-а, после премина при азерите, но напусна тима. Завърна се миналата година и в Хюстън взе първата си титла на планетата при жените, като 22-годишната щангистка е и европейска шампионка. Бронз за Азербайджан донесе и Валентин Христов в кат. 56 кг.

За последно българска щангистка бе световна шампионка през 1999 г., когато Донка Минчева стана първа в Атина в кат. 48 кг.

Божидар Андреев се отказа от участие в група D на кат. 77 кг заради болки в палеца. Олимпийският шампион за младежи от миналата олимпиада в Нянджин имаше контузия в китката и от щаба са предпочели да не рискуват допълнително усложнение. Преди месец и половина Андреев взе златото на европейско за младежи до 20 години в Клайпеда (Литва).

Очаквашe се на подиума да излезе Александър Димитров в гр. C на същата категория, но той се отказа заради травма. Последният ни състезател е Васил Господинов в група С на кат. до 105 кг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт