на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Данъците в София остават същите и догодина

Очаквано данък сгради и такса смет в София няма да бъдат увеличавани и през 2016 г. За първи път от години обаче разходната част на бюджета на столицата ще бъде по-малка – 1,180 млрд. лв. През т.г. общината разполагаше с 1,498 млрд. лв., но все още не е ясно какво ще е изпълнението на инвестиционната програма.

Една от причините за орязаните разходите на Столичната община за 2016 г. е забавянето на еврофинансирането през новия програмен период. Догодина капиталовата програма е свита наполовина – от близо 700 на 366 млн. лв. Проектобюджетът е качен на сайта на Столичната община, а гражданите ще могат да изразят своите възражения на обществено обсъждане в понеделник.

Зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов обясни вчера, че „програмата е по-скромна, тъй като в нея няма проекти, които не могат да бъдат изпълнени”. Един от основните проекти е третият лъч на метрото, за първия етап от строежа на който ще бъдат усвоени 180 млн. лв. от еврофондовете. За съоръжението за преработка на RDF гориво от завода за боклука в “Топлофикация-София” не се предвиждат много средства.

В същото време обаче се увеличават разходите за ремонт на улици и чистота. За запълване на дупки ще бъдат дадени 34,6 млн. лв., което е с близо 10 млн. лв. повече от т.г. Столичната община планира да инвестира в почистване 113,8 млн. лв., което е с 16 млн. лв. повече.

В бюджета за 2016 няма промяна в приходите, които общината сама планира да събере от данъци и такси – 582,8 млн. лв. Държавата се очаква да преведе на общината 333,5 млн. лв. за делегирани дейности, което е с близо 20 млн. лв. повече от парите за м.г. Те обаче ще отидат за увеличение на заплатите на учителите.

Зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов предлага промяна в наредбата за движението, с която таксите за паркиране стават „цени”. Целта е синхронизация с националното законодателство, а не промяна на размера. Така за час паркиране в „синя зона“ столичани ще продължават да плащат 2 лв., а в „зелена“ – 1 лев. Без промяна остават и цените за служебен абонамент, както и глобите, които шофьорите плащат при заскобяване и репатриране. Промените са възможни, тъй като преди няколко месеца парламентът прие паркирането да е търговска дейност т.е. от него да се печели и да се администрира от търговски дружества.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.