Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Средновековни комикси разкриват историята на Охрид В онези векове ръкописните книги са представлявали произведения на изкуството

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Застреляха криминално проявен мъж в София

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 22 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Данъците в София остават същите и догодина

Очаквано данък сгради и такса смет в София няма да бъдат увеличавани и през 2016 г. За първи път от години обаче разходната част на бюджета на столицата ще бъде по-малка – 1,180 млрд. лв. През т.г. общината разполагаше с 1,498 млрд. лв., но все още не е ясно какво ще е изпълнението на инвестиционната програма.

Една от причините за орязаните разходите на Столичната община за 2016 г. е забавянето на еврофинансирането през новия програмен период. Догодина капиталовата програма е свита наполовина – от близо 700 на 366 млн. лв. Проектобюджетът е качен на сайта на Столичната община, а гражданите ще могат да изразят своите възражения на обществено обсъждане в понеделник.

Зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов обясни вчера, че „програмата е по-скромна, тъй като в нея няма проекти, които не могат да бъдат изпълнени”. Един от основните проекти е третият лъч на метрото, за първия етап от строежа на който ще бъдат усвоени 180 млн. лв. от еврофондовете. За съоръжението за преработка на RDF гориво от завода за боклука в „Топлофикация-София“ не се предвиждат много средства.

В същото време обаче се увеличават разходите за ремонт на улици и чистота. За запълване на дупки ще бъдат дадени 34,6 млн. лв., което е с близо 10 млн. лв. повече от т.г. Столичната община планира да инвестира в почистване 113,8 млн. лв., което е с 16 млн. лв. повече.

В бюджета за 2016 няма промяна в приходите, които общината сама планира да събере от данъци и такси – 582,8 млн. лв. Държавата се очаква да преведе на общината 333,5 млн. лв. за делегирани дейности, което е с близо 20 млн. лв. повече от парите за м.г. Те обаче ще отидат за увеличение на заплатите на учителите.

Зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов предлага промяна в наредбата за движението, с която таксите за паркиране стават „цени”. Целта е синхронизация с националното законодателство, а не промяна на размера. Така за час паркиране в „синя зона“ столичани ще продължават да плащат 2 лв., а в „зелена“ – 1 лев. Без промяна остават и цените за служебен абонамент, както и глобите, които шофьорите плащат при заскобяване и репатриране. Промените са възможни, тъй като преди няколко месеца парламентът прие паркирането да е търговска дейност т.е. от него да се печели и да се администрира от търговски дружества.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.