Музиканти и певци от операта протестираха в Бургас

Служители на Държавна опера – Бургас се присъединиха към националния протест „Ден на недоволството”.

Причина за недоволството в гилдията е, че от 1 януари 2016 година близо 80% от творческия и художествено-технически състав на културната институция ще получава минималната работна заплата, която от 380 скача на 420 лева.

В момента в Операта работят 200 души, чиито възнаграждения варират от 350 до 500 лева и не са помръдвали и с лев от 2008 година. 500 лева е таванът, който получават оперните певци и примабалерината на Операта Галина Калчева, която има 24 години трудов стаж.

Искаме да променим целия модел, заявиха протестиращите.

Започнали сме да се обучаваме в тази професия от 5- 6 годишни. Инвестицията в обучението ни и в инструментите е голяма. За сведение, семестърът в Музикалната академия е 800 лева, докато в други учебни заведения е 200 лева.

Цигулките ни и пособията- струни и всичко останало са много скъпи и ние предлагаме един продукт на нацията, която за съжаление все повече затъва в безхаберие и слуша попфолкизпълнителите. Затова защитаваме нашата работа и нашата страда- най- красивата в Бургас. Нашето изкуство е конвертируемо и на високо европейско и световно ниво, заявиха едни ог най-известните цигулари на културната институция.

Ето, че при учителите и служителите на МВР имаше реакция. А тук, в Операта, една певица получава колкото чистачката. Все пак, когато зрителите идват на опера, трябва да получат добър продукт, а как да го постигнем с тези средства”, каза синдикалният лидер на КТ „Подкрепа” в Бургаската опера Петьо Лазаров.

По-рано през деня 100 служители в библиотеките, музеите и галериите в Бургас също протестираха с искане за достойно възнаграждение. Мирното шествие, организирано от бургаската структура на КНСБ, премина по главната улица „Александровска” и приключи пред сградата на Регионалната библиотека „П.К. Яворов”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони