Преобразяват 106-годишната сграда на варненска гимназия В двора й ще бъде реставрирана чешма от 1888 г.

Фолк звездата Лияна тренира и под дъжда (ВИДЕО)

Премиерът Борисов в Брюксел: През юли ще бъде разгледана кандидатуратa ни за ERM-II

Бизнесът на нова среща за тока с властта през март, след това решават дали ще протестират

Бум на хепатит А в Сунгурларе

Ивелина Василева, ГЕРБ: Предлагаме регистърът за внос и износ на отпадъци да бъде публичен

Украински министър се присъедини към поставените под карантина 72 души, евакуирани от Ухан

98-годишната Айрис Апфел – най-цветната и усмихната модна икона

Спецоперация срещу битовата престъпност в силистренското село Айдемир

САЩ още не са решили дали да изпратят ракети „Пейтриът“ на Турция

Джон Питърс отново се сгоди след 12-дневния си брак с Памела Андерсън

48 нови случая на коронавирус в Южна Корея

Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ е на свобода

Парламентът избра Кристина Андонова–Хитрова за зам.-председател на КРС Регулаторът ще има и двама нови членове - Анна Хаджиева и Ердинч Хайрула

Авторът на „Телефонна любов“ с нова книга

Музиканти и певци от операта протестираха в Бургас

Служители на Държавна опера – Бургас се присъединиха към националния протест „Ден на недоволството”.

Причина за недоволството в гилдията е, че от 1 януари 2016 година близо 80% от творческия и художествено-технически състав на културната институция ще получава минималната работна заплата, която от 380 скача на 420 лева.

В момента в Операта работят 200 души, чиито възнаграждения варират от 350 до 500 лева и не са помръдвали и с лев от 2008 година. 500 лева е таванът, който получават оперните певци и примабалерината на Операта Галина Калчева, която има 24 години трудов стаж.

Искаме да променим целия модел, заявиха протестиращите.

Започнали сме да се обучаваме в тази професия от 5- 6 годишни. Инвестицията в обучението ни и в инструментите е голяма. За сведение, семестърът в Музикалната академия е 800 лева, докато в други учебни заведения е 200 лева.

Цигулките ни и пособията- струни и всичко останало са много скъпи и ние предлагаме един продукт на нацията, която за съжаление все повече затъва в безхаберие и слуша попфолкизпълнителите. Затова защитаваме нашата работа и нашата страда- най- красивата в Бургас. Нашето изкуство е конвертируемо и на високо европейско и световно ниво, заявиха едни ог най-известните цигулари на културната институция.

Ето, че при учителите и служителите на МВР имаше реакция. А тук, в Операта, една певица получава колкото чистачката. Все пак, когато зрителите идват на опера, трябва да получат добър продукт, а как да го постигнем с тези средства”, каза синдикалният лидер на КТ „Подкрепа” в Бургаската опера Петьо Лазаров.

По-рано през деня 100 служители в библиотеките, музеите и галериите в Бургас също протестираха с искане за достойно възнаграждение. Мирното шествие, организирано от бургаската структура на КНСБ, премина по главната улица „Александровска” и приключи пред сградата на Регионалната библиотека „П.К. Яворов”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.