Илиян Василев: Военен отговор от Русия няма да има

Военен отговор от Русия няма да има, но при всички положения някакъв отговор ще има. Това коментира bTV бившият български посланик в Русия Илиян Василев.

Продължава изясняването на обстоятелствата около инцидента на сирийската граница, при който Турция свали руски боен самолет, нарушил нейтото въздушно пространство.

„Не изключвам и опит за изравняване на резултата. И Путин, и Ердоган са политици, които живеят в PR светлина”, допълни  Василев.

„Когато едно напрежение се натрупва, няма начин в даден момент то да не ескалира и да премине през границата”, каза Василев. По думите му подобен конфликт на този в Сирия би довел до напрежение и в много други страни.

Василев припомни за предишните случаи, в които Русия е нарушавала въздушното пространство на Турция, като тогава е последвало извинение. „Не знаят ли, че всеки един такъв полет е взривоопасен, просто заради натрупаното напрежение”, каза Василев.

По думите му Владимир Путин и Реджеп Ердоган са много сходни като политици.

„Военните операции на границата между Сирия и Турция могат да предизвикат бежански поток и да усложнят хуманитарната ситуация в Турция”, каза българският посланик в Анкара Надежда Нейнски.

„Рискът за България произлиза от възможността за ескалация и възможната бежанска вълна”, допълни още тя. По думите й това напрежение между Русия и Турция няма да повлияе добре на ситуацията.

„НАТО прие представените от Турция доказателства единодушно”, допълни Нейнски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия