Йордан Цонев: Христо Бисеров се самоизолира, той така реши

Бюджетът за 2016 г. няма да реши основната поставена цел – запазване на финансовата стабилност чрез финансова консолидация или иначе казано бюджетно затягане на коланите. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Позицията на ДПС е, че това няма да се случи, защото не се случи и през 2015 г. С този внесен Закон за бюджета се събраха 8 млн. лв. повече, а бюджетът беше актуализиран с повече дефицит”, коментира Цонев. Според него причината за по-високия дефицит е, че реформите, които бяха обещани, не са се случили в секторите „Здравеопазване”, „Образование”, „Сигурност” и заради това дефицитът се е увеличил.

„Няма как да се случи и следващата година, защото усилията, които трябва да се положат, всъщност не се полагат. Коалицията в управлението е самозаявила желание да бъде реформаторски двигател на това правителство. Управлява шест сектора, в която не се случи реформа”, посочи депутатът от ДПС.

„Ние от ДПС платихме висока политическа цена за една година изгубено време”, добави Цонев. Според него 2015 г. също е загубена за реформи. „След изказаното от ДПС становище, че икономическият растеж не е достатъчен, всички анализатори повториха тезите, защото те са верни. В здравеопазването срещу 1 лев получи ли се по-добър продукт? Не. В образованието? Не. В енергетиката? Не. Тези сектори се управляват от Реформаторския блок”, отбеляза Йордан Цонев.

Той реагира остро на изнесените социологически данни, че ДПС губи подкрепа. „Вместо да се концентрира върху реформите, Реформаторският блок активира приятелски социологически агенции”, заяви той. „Участието на ДПС на изборите не предполага такъв анализ”, каза Цонев. По думите му, резултатите на партията му на изборите били много по-високи от тези на реформаторите.

Той обясни, че партията иска преформатиране в управляващата коалиция, защото не са съгласни с участието на Патриотичния фронт, която е обявена от Съвета на Европа за фашистка партия. „ДПС в този парламент няма да участва в управлението”, подчерта народният представител.

Той изрази мнение, че опитът на финансовия министър Владислав Горанов да запълни липсващите реформи е неуспешен и не бива да го прави. По думите му отговорност трябва да понесат ресорните министри. „Горанов следва традициите на последните 4-5 финансови министри без да прави нищо ново”, каза още Йордан Цонев.

На въпрос дали се е чувал с бившия си съпартиец Христо Бисеров, чието дело продължава днес в съда, Цонев отговори: „Нямам контакт с него, за съжаление”. „Той се самоизолира, той така реши”, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини