Местан: Нарушаването на въздушното пространство на държава от НАТО е нарушаване на суверенитета на съюза

Безспорен факт е, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушното пространство на Република Турция многократно. Това заяви днес от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация на парламентарната група по повод сваления руски самолет от Турция.

Налице е информация, че това се е случило въпреки многократните официални предупреждения, отправени към руския посланик в Анкара и към военното аташе. Тези факти са потвърдени в официалната позиция на НАТО, изразена на извънредната среща на посланиците на страните-членки, с което още веднъж се признава правото на всяка държава да защити своя суверенитет.

Нарушаването на въздушното пространство и на суверенитета на която и да е държава в НАТО е нарушаване и на пространствения суверенитет на самия атлантически съюз, смятат от ДПС. И в рамките на НАТО преминаването дори на съюзнически военни сили и въоръжения става при изрично съгласие на съответната страна-член, припомни Местан. За ефективното противодействие срещу „Ислямска държава” безспорно са необходими и усилията на страни, които не са членки на НАТО, защото ИДИЛ е предизвикателство не само срещу евроатлантизма, а срещу съвременната цивилизация, каза той.

Противодействието срещу „Ислямска държава” в това число и военното следва да се извършва при стриктна координация между всички страни участници и при стриктно спазване на международното право в това число и на териториалната цялост и суверенитета на всяка страна, се казва в декларацията.

Участието във военни действия на която и да е държава срещу „Ислямска държава” не може да преследва като съпътстваща цел защитата на режима на Башар Асад, смятат от ДПС. Режимът не може да бъде участник в противодействието срещу „Ислямска държава”, защото точно този режим и „Ислямска държава” са основната причина за безпрецедентния военен конфликт в Близкия изток, чиято последица е огромната бежанска криза, която тресе Европа и Балканите. Призоваваме към още по-активен диалог страните-членки на НАТО и ЕС за разработването на обща политика и конкретно решително противодействие срещу експанзията на „Ислямска държава” и нарастващата терористична агресия, заяви лидерът на ДПС. Подкрепяме призива на НАТО за деескалация на отношенията между Русия и Турция и за връщане към политическия диалог, заключи Местан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини