На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

БСП иска независимо международно разследване на свалянето на руския самолет

Очакваме да бъде проведено независимо международно разследване за установяване на обстоятелствата около свалянето на руския самолет. Това каза от парламентарната трибуна зам.-председателят на НС и народен представител от ПГ на „БСП – Лява България” Янаки Стоилов в декларация от името на парламентарната група, съобщи „Фокус”.

„Ние категорично отстояваме принципа на териториалната цялост и ненарушимост на границите, както в Европа, така и в останалите региони. Онова, което стана вчера, изисква една много ясна международна реакция. Тя трябва да включи и ЕС, и НАТО, но да излезе от тези сравнително затворени граници”, посочи Стоилов.

По думите му трябвало категорично да се установи дали и как са нарушени държавните граници на съседната ни държава и как е било използвано въздушното пространство в региона. „Никоя държава не може да претендира за контрол на територии, които надхвърлят нейните собствени граници. Ясно е, че в Сирия от много време се води въоръжена гражданска война. В нея се сражават правителствените части и има въоръжена опозиция. Да се слагат някакви допълнителни прилагателни е заблуждаващо”, обясни още Янаки Стоилов.

Според него територията на Сирия вече се превръща и в терен за водене на международни военни действия. „Този конфликт, от национален, започва да придобива все повече глобално измерение. В него се разпростират части на ИД и тези действия далеч не се ограничават само на територията на Сирия. В този конфликт със военни средства се намеси и Руската федерация. Бяхме свидетели на трагични терористични актове в Париж. В света се поставя въпросът дали ще се формира световна антитерористична коалиция, която да включва държави от ЕС, САЩ, Русия и други значителни международни фактори”, коментира още Янаки Стоилов.

Той отбеляза също, че случаят със сваления самолет повдига въпроса дали световната общност може да се сплоти в противодействие на опасността. „Изискваме от България и българското правителство да имат това съзнание, че за България тези конфликти също създават потенциални опасности. Ние сме готови да подкрепим всяко усилие за решаване на конфликта и установяване на траен мир в света”, се казва още в декларацията на ПГ на „БС – Лява България”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.