Съкращават кондуктори в градския транспорт на Русе

46 служители, предимно кондуктори в обществения транспорт на Русе, ще останат за работа след 28 ноември т.г. Уведомлението за масови съкращения е депозирано от градския превозвач "ЕГЕЕД - Русе", съобщи директорът на Бюрото по труда Румен Януаров. Вероятната причина е финансовото състояние на дружеството. Преди месеци лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че работниците в предприятието са в стачна готовност и ще се иска оставката на директора.

Още в началото на т.г. шефът на "ЕГГЕД-Русе" Николай Къдрев поиска 280 000 лв. допълнителна субсидия от общината заради започналата подмяна на тролейбусната мрежа. На толкова се оценяват пропуснатите ползи от ремонта по трасето до август. Загубите са от спирането на тролейбусни линии и текущи разходи за поддръжка. По някои маршрути билетите в тролеите се продават от шофьора.

"ЕГГЕД Русе" не е в добро финансово състояние и ако не се намерят средства, компанията майка може да обяви русенското си поделение във фалит. Общината има 35% дялово участие в капитала на дружеството. Ако чуждестранният инвеститор се оттегли, трябва да се търси нов тролейбусен превозвач.

От общината отхвърлиха допълнително плащане, защото при финансов одит могат да я санкционират заради "свръхкомпенсация на субсидията". Тролейбусната мрежа се подменя като част от проекта за интегриран градски транспорт на Русе. Строителството се финансира с над 29 млн.лв. по ОП "Регионално развитие" и от общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони