Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Радев прие покана от Путин да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва Българският президент разговаря по негова инициатива с руския си колега за цените на природния газ

Само 20% от зеленчука на пазара е български Вносната стока по-евтина от родната

Обвинението внесе протест срещу оневиняването на подсъдим за 757 растения коноп

„Газпром“ сваля цените за България

Българка изчезна на остров Родос

Подхващат гръцки шофьор на ТИР за трафик на мигранти през Дунав мост 2

2500 лв. глоба за нашенец с неваксинирано куче

Дерменджиев на среща с клубовете

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 19 февруари 2020

Оркестър от невръстни цигулари свири в забавачка

Уникален оркестър от невръстни цигулари сформираха в детска градина „Първи юни“ във Велико Търново. Музикантите са на възраст от 4 до 6 години. Подобна музикална формация няма в страната, затова и ръководителят на оркестъра маестро Дочка Михова получава покани да работи и в други детски градини в цяла България.

Преди три години се родила идеята за този оркестър. Седем деца се записали в първата група на цигуларката, която само след няколко месеца ги извела на сцената. Следващата година, запалени от успеха на връстниците си, към оркестъра се присъединили още малчугани. Сега цигуларчетата са 15. Изявяват се с миниатюрни цигулки. Тези, които все още нямат виоли, излизат на сцената с барабанчета, кастанети и маракаси.

„Започваме с историята на цигулката, какъв инструмент е тя, как се държи. Учим децата на правилна стойка и започват да свирят на празни струни. Това означава без да натискат струните с пръстчета, така че мазоли от това още нямат“, обяснява Михова.
Децата вече знаят как да се държат на сцената, усвоили са правилата на поклон с цигулка под мишница и дори се състезават по между си кой по-бързо ще научи новата мелодия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.