Оркестър от невръстни цигулари свири в забавачка

Уникален оркестър от невръстни цигулари сформираха в детска градина "Първи юни" във Велико Търново. Музикантите са на възраст от 4 до 6 години. Подобна музикална формация няма в страната, затова и ръководителят на оркестъра маестро Дочка Михова получава покани да работи и в други детски градини в цяла България.

Преди три години се родила идеята за този оркестър. Седем деца се записали в първата група на цигуларката, която само след няколко месеца ги извела на сцената. Следващата година, запалени от успеха на връстниците си, към оркестъра се присъединили още малчугани. Сега цигуларчетата са 15. Изявяват се с миниатюрни цигулки. Тези, които все още нямат виоли, излизат на сцената с барабанчета, кастанети и маракаси.

"Започваме с историята на цигулката, какъв инструмент е тя, как се държи. Учим децата на правилна стойка и започват да свирят на празни струни. Това означава без да натискат струните с пръстчета, така че мазоли от това още нямат", обяснява Михова.
Децата вече знаят как да се държат на сцената, усвоили са правилата на поклон с цигулка под мишница и дори се състезават по между си кой по-бързо ще научи новата мелодия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони