БСП и ДПС се скараха за руския самолет (обзор)

ГЕРБ призова за снишаване

Партиите в парламента се разминаха в позициите си за руския самолет, който Турция свали на границата си със Сирия във вторник. Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова за балансирани изказвания и за снишаване. “Ако влезем в спиралата на вземане на страна в едната или другата позиция на двете държави, можем да изпаднем в неблагоприятна ситуация. България е страна, която пряко може да бъде засегната от всичко това, което може да се разрасне до сериозен международен конфликт”, обяви Цветанов, след като БСП и ДПС се разминаха в позициите си. По-рано лидерът на ДПС Лютви Местан защити реакцията на Турция с аргумента, че напоследък Русия нарушава въздушното й пространство. Според него противодействието срещу “Ислямска държава” следва да се извършва при стриктна координация между всички страни участници и при стриктно спазване на международното право.

Докато Местан говореше от трибуната, депутатите от БСП излязоха от залата. След минути се върнаха, за да чуят изявлението на зам.-шефа на столетницата Янаки Стоилов. Той обяви, че очаква международно разследване на случая. На свой ред депутатите от ДПС излязоха от залата. “В света се поставя въпросът дали ще се формира световна антитерористична коалиция, която да включва държави от ЕС, САЩ, Русия и други значителни международни фактори”, обяви Стоилов.

Зам.-шефът на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов определи свалянето на самолета като “провокация”, а “Атака” очаквано защити Русия.

Още на стр. 26

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини