Русия засипа с бомби убийците на пилота

Лавров вини Анкара в "планирана провокация", Путин - в ислямизация

Москва праща най-новата си зенитна система С-400 в Сирия

Щурманът на сваления Су-24 е спасен, морски пехотинец гине при акцията

Руски военни самолети извършиха най-малко 12 удари по сирийския район на границата с Турция, където във вторник от турски Ф-16 бе свален бомбардировачът Су-24 и пилотът бе застрелян, докато се спускаше с парашут. Той е контролиран от тюркмени бунтовници, обстреляли спасителен Ми-8, който извърши аварийно кацане, като при инцидента загина морски пехотинец.

Бомбардировките идват на фона на втвърдяване на тона на Москва към Анкара. Същевременно руските военни предупредиха, че всички цели, представляващи потенциална опасност за самолетите им над Сирия, ще бъдат унищожавани. И оповестиха мерки: изпращане на най-новата зенитна ракетна система С-400 в базата им Хмеймим, пребазиране до брега на Латакия на ракетния крайцер "Москва", въоръжен със зенитна система, аналог на С-300, полети на ударната авиация само под прикритие на изтребители. Обявено бе и прекратяване на военните контакти с Турция.

Руският дипломат №1 Сергей Лавров заяви, че свалянето на Су-24 "много прилича на планирана провокация". Той допусна, че тя може да е извършена със знанието на САЩ заради вътрешната дисциплина в коалицията им. Нейни представители споделили, че при използване на US въоръжения (като Ф-16) за удари по цели в Ирак и Сирия трябвало да питат САЩ. Той цитира и меморандума за небето на Сирия между руските военни и Пентагона, че САЩ "носят отговорност участниците в коалицията им да спазват процедурите, съгласувани в документа". Лавров заяви, че подкрепя френската идея за затваряне на сирийско-турската граница.

Преди това президентът Владимир Путин каза, че не изключва нови инциденти в небето на Сирия, като подчерта, че ще бъдат използвани всички средства за защита на пилотите. Според него проблемът с Турция е по-дълбок, тъй като сегашното й ръководство от доста години целенасочено ислямизира страната, като подкрепя по-радикални течения.

Президентът подписа указ, с който посмъртно награждава със златна звезда "Герой на Русия" убития пилот на Су-24 подп. Олег Пешков. С орден "За мъжество" са отличени спасеният от сирийската армия щурман Константин Мурахтин и загиналият морски пехотинец Александър Позинич. Премиерът Дмитрий Медведев пък намекна, че свалянето на Су-24 е заради руските удари по петрола на джихадистите, от който Турция печелели.

Турският Ф-16 влязъл в Сирия

При атаката по сваления Су-24 турският Ф-16 наруши въздушното пространство на Сирия, заяви късно във вторник ген. Сергей Рудской от руския ГЩ и посочи, че по бомбардировача вероятно е стреляно с ракета с топлинна глава за самонасочване. Това е грубо нарушение на международното право с тежки последствия и нарушение на меморандума със САЩ за предотвратяване на инциденти и безопасност на полетите над Сирия, отнасящ се за цялата коалиция, включително Турция, добави генералът.

Ердоган: Не искаме

ескалация на напрежението

Президентът Реджеп Ердоган заяви вчера, че не желае ескалация на напрежението след свалянето на руския Су-24, като посочи, че Турция действала в защита на собствената си сигурност и "правата на своите братя" в Сирия. Пред бизнес форум в Истанбул той заяви, че бомбардировачът бил свален, докато бил в турското въздушно пространство, но паднал в Сирия. Но части от него попаднали на турска територия, като ранили 2-ма граждани.

"Нямаме намерение да търсим ескалация. Ще продължим с хуманитарните си усилия от двете страни на сирийската граница. Решени сме да вземем всички мерки, за да предотвратим нова вълна от имигранти", каза Ердоган. Според него инцидентът показвал какви са последствията от "невнимателни стъпки". Той твърди, че сваленият Су-24 не извършвал удари срещу "Ислямска държава"(ИД). "В района на Баирбуджак, където живеят тюркмени, няма бойци на ИД", каза Ердоган.

В нощта срещу сряда той разговарял по телефона с US президента Барак Обама, като двамата се съгласили, че е важно да се намали напрежението и да се направят споразумения, предотвратяващи такива инциденти, съобщи турското президентство. Обама подчертал, че правото на Турция да защитава суверенитета си има подкрепата на САЩ и НАТО.

Премиерът Ахмет Давутоглу заяви вчера, че Турция не възнамерява да обтяга отношенията с Русия, която нарече "наш приятел и съсед". И добави, че каналите за комуникация с Москва са широко отворени.

Междувременно Анадолската агенция съобщи, че от западни провинции на Турция към сирийската граница се пращат още 20 танка.

Версията на Анкара

17 секунди летели два

Су-24 в небето на Турция

Турски медии разпространиха тази схема на инцидента, довел до свалянето на руския Су-24. Ако е вярна, тя показва, че 2-та бомбардировача са изминали 2,7-3 км над турска територия.

Турция коригира версията си за свалянето на руския Су-24 с писмо на посланика й в ООН Яшар Налит Чевик до Съвета за сигурност, в което се посочва, че два бомбардировача нарушили въздушното й пространство за 17 секунди, навлизайки на дълбочина 2,19 км. Завчера правителствен говорител заяви, че свалената машина влязла "до 15 км" в небето на Турция. В писмото се повтаря, че за 5 минути били изпратени 10 предупреждения на руските пилоти по канала за извънредни ситуации с настояване да сменят курса. US военен говорител - базираният в Багдад полк. Стив Уорън, потвърди за тях. След нарушението единият Су-24 напуснал небето на Турция, а другият бил обстрелян от Ф-16, пише посланикът. Той обаче не споменава кой от двата бомбардировача колко време е останал в турското небе, нито над чия територия е поразен.

Същевременно Ройтерс цитира US източници, според които сваленият Су-24 останал в небето на Турция "няколко секунди", а бил поразен над сирийска територия.

Ген. Сергей Рудской от руския ГЩ заяви, че средствата за обективен контрол не са засекли никакви опити от страна на турския Ф-16 да се свърже или да установи визуален контакт с екипажа на бомбардировача.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия