Карл Велики

“Той е икона, той е шампион, той е душата на съвременната мода.” С такива превъзнасяния корифейките Анна Уинтур и Натали Масне връчиха на Карл Лагерфелд поредната престижна награда - за цялостен принос на Британския моден съвет.

Кралят на модата важно я прие.

Лагерфелд безспорно е един от най-реномираните модни дизайнери и един от най-ексцентричните... като поведение. Той няма личен живот, работохолик е, изцяло посветен на създаването на тоалети. Прави до 10 колекции на година - две за “Фенди”, пет за “Шанел” и две-три за собствения си лейбъл, включително мъжки. За “Шанел”, чийто творчески директор е от 1983 г., той измисля две колекции висша мода всяка пролет и есен, две прет-а-порте и една круизна, която е суперлукс за пътешествия с яхти. Това не е лесно, особено като се има предвид, че трябва да интерпретира класическите образци, оставени от мадам Коко - задача, с която се справя великолепно повече от 30 години. В това е неговата сила и неговата слабост. Едва ли има друг талант в света на модата и изобщо на изкуството, който да успява да изстисква нови и нови форми и детайли от вече познати, които да остават близки до матрицата и разпознаваеми като музикална тема. В това отношение той е брилянтният концертиращ артист, перфектният изпълнител и даже отличен джазмен. Тази пролет огромна ретроспектива в Бундескунстхале в Бон - най-престижната държавна галерия на Германия, представи неговия метод на работа: безумно амбициозният Лагерфелд не оставя нищо в ръцете на другите, той е ангажиран в създаването на мода от скицата през кройката и шева, та до аксесоарите, декорите, светлините и музиката за дефилето. Маниерът му е всеобхватен, глобален и мегаломански. Парижките дворци в повечето случаи са сцената на неговите изяви.

И все пак той не може да се идентифицира с една велика и невиждана до него модна идея, сравнима с новаторството на Пако Рабан, който вкарва в дрехата необичайни материали като метали, пластмаса и хартия, или с Ив Сен Лоран, който сваля картините на Мондриан върху дамската рокля и пуска пръв музика на ревютата.

Приносът на Лагерфелд е в осъвременяването на идеите. Той предусеща духа и настроението на бъдещето, поне на близкото - за следващия сезон. Затова колекциите му винаги са “в крак”, даже с крачка напред, но в модната вълна, която се вдига вече на хоризонта. Ако не улови емоциите на обществото, всяка колекция е обречена, но в това Кралят никога не бърка.

Освен това е всеотдаен и неуморим. Има няколко правила, от които всеки може да се поучи: Не влизай в битка, ако не вярваш, че си достатъчно добър, за да я спечелиш. Продължавай да се учиш и образоваш. Поставяй летвата възможно най-високо и всеки път я вдигай още. Бъди в крак с поп културата. Остави комфортната зона и рискувай.

На 82 г. модният крал е и модерен човек. Той откри интернет магазин на собствения си лейбъл на 5 езика и достъпен в 97 страни, където ще могат да купуват дрехите му.

И накрая - той достолепен. Излъчва истинска класа и недостъпност. Има свой стил и е страшно важен. Точно такова поведение очаква публиката от големите си звезди. А когато проговори, се оказва, че и в неговите жили тече кръв и че парите не го интересуват. Така е, когато си роден в богато семейство, а после си способен да спечелиш състояние от 350 млн. евро.

За него

Най-голямата икона

“Карл Лагерфелд е превъзходен шампион, превъзходен майстор, най-голямата икона в модната индустрия. Неговата работа се превръща в моден закон. В неговите ръце бъдещето на модата ще е прекрасно.”

Натали Масне, президент на Британския съвет за мода

От 60 г. определя тенденциите

“Лагерфелд определя модните тенденции от почти 60 години и е актуален като никой друг. Моделите му дишат в съвременен ритъм и в същото време изглеждат класни.”

Райн Волфс, директор на Бундескунстхале, Бон

Познава душата на модата

“Той е човекът марка, не познавам друг, който така вярно да пресъздава душата на модата.”

Анна Уинтур, главен редактор на сп. "Вог"

Той е "майн кайзер"

“За мен Лагерфелд винаги е бил Mein Kaiser (моят крал).”

Жак де Баше, любовник едновременно на Лагерфелд и на Ив Сен Лоран, заради когото двамата се скарват

Единствен и неповторим

Слабо е да се каже, че съм развълнувана, когато приветствам включването на единствения и неповторимия Карл Лагерфелд и неговата чудна нова зимна колекция в #KimKardashianGame!

Звездата Ким Карадашиан в Twitter по повод включването на анимирания образ на дизайнера в нейното мобилно „фешън“ приложение игра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица