379 души от академичната общност в Свищов, се подписаха за незабавни избори на ректор

Академичната общност в Свищов се обедини в искане за държавническа гаранция за бъдещето на Стопанска академия "Д.А.Ценов" и организира подписка от 379 души за незабавно свикване на Общо събрание за избор на ректор.

Решението бе взето в четвъртък на събрание на преподаватели, служители, работници и обслужващ персонал, свикано от служебния ректор проф.Иван Върбанов. Той представи пред присъстващите патовата ситуация в академията и подчерта, че вече 23 дни след подадената от него жалба до Върховния административен съд, не само, че няма решение, но дори няма и заведено дело.

Проф. Върбанов информира, че за ранния следобед на 26 ноември е насрочена среща с министъра на образованието проф.Тодор Танев, в която той ще участва заедно с двамата кандидати за ректорския пост-проф. Андрей Захариев и доц. Иван Марчевски.

На срещата ще бъде връчено писмо, чийто текст са гласували 422 от 428 присъстващи на събранието. "103 г след като бележитият българин и родолюбец Димитър Апостолов Ценов завеща цялото си имущество на Българската държава за да се основе Висше търговско училище в Свищов, и 79 г след като цар Борис III изпълни неговата воля, Стопанската академия е в безпрецедентна за своята история ситуация", пише в писмото.

Преподавателите и служителите от академията заявяват, че са силно обезпокоени от анонсираната информация за федериране и прилагане на извънредни мерки към едно от най-старите висши училища в България. В писмото се посочва, че процедури в компетенцията на независимата съдебна власт не позволиха избора на органи за управление на висшето училище в дадения от МОН 6-месечен мандат.

"С вяра във върховенството на закона, цялата академична общност ви призовава да дадете своята държавническа гаранция за бъдещето на висшето училище и за изпълнение волята на Дарителя", се казва още в писмото до проф. Тодор Танев и до председателя на парламентарната комисия по "Oбразование и наука" Милена Дамянова.

Към посланието са приложени цитати от завещанието на Димитър Ценов и Закона за приемане на дарението, както и подписката .

Коментари

Задължително поле