Електрошок със силата на 1914 коня Хърватското чудо е най-бързият електрически автомобил

Кой се мръщи на чисто ново “Порше”?

Владимир Путин упражни правото си на глас на президентските избори в Русия (ВИДЕО)

Голям горски пожар в Австралия евакуира хиляди хора

Силите на Турция са влезли в град Африн

Вижте какви щети е нанесъл бурният вятър в София през нощта (СНИМКИ)

Дария Симеонова кара самолет, скача с парашут Пиарката Наталия от "Откраднат живот"

“Наполеон” на глобализма Изпълнението на проекта за създаване на „Съединените щати на Европа и Америка“ бе осуетено от Тръмп

Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” са отреагирали на близо 50 сигнала за паднали клони и дървета в столицата

В Русия се провеждат президентски избори

Какъв шпионин сте според зодията

Време е за дерби!

Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Специалността “Национална сигурност” най-желана в НВУ

“Живеем в глобален свят, ежедневно оценяваме средата за сигурност по света, рисковете и предизвикателствата. Опитваме се да отговорим на завишените изисквания на нашите потребители – ВВС и Сухопътни войски, заради участие на българските контингенти в различни мисии”. Това заяви ректорът на НВУ “Васил Левски” във Велико Търново бриг.ген. Пламен Богданов в четвъртък при честването на 137 години от създаването на първото военно училище в България, чиито наследник е НВУ.

Според ген. Богданов, през последните няколко години се засилва интереса към специалностите “Национална сигурност” и “Защита на населението от бедствия и аварии”. Във военния ВУЗ се подготвят бъдещи военнослужащи от Виетнам и студенти от Македония, за разлика от преди десетилетия, когато са се обучавали стотици от Европа, Азия и Африка.

“Двама офицери в момента са на обучение в американски академии. НВУ има интензивен обмен на студенти и преподаватели по програма “Еразъм +” с военни и граждански университети в 22 държави, като част от страните са членки на НАТО. С Русия нямаме академичен обмен и не сме обсъждали такава тема”, заяви още бриг. ген. Богданов.

Наскоро той се е срещнал с колегата си от латвийски ВУЗ, като по програма “Еразъм +” предстои да се разширява обмена със студенти и преподаватели от Латвия. Ректорът на НВУ определи военния университет като “уникален за България”. Подготвил е кадри, реализирани като командири на полкове, дивизии, армии, десет министри на отбраната и 40 министри на други министерства. 10% от обучаващите се курсанти и студенти са жени.

“В българската армия процентът на жените е 10%, затова и нашият прием е такъв, коментира още ректорът на НВУ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.