Специалността "Национална сигурност" най-желана в НВУ

"Живеем в глобален свят, ежедневно оценяваме средата за сигурност по света, рисковете и предизвикателствата. Опитваме се да отговорим на завишените изисквания на нашите потребители - ВВС и Сухопътни войски, заради участие на българските контингенти в различни мисии". Това заяви ректорът на НВУ "Васил Левски" във Велико Търново бриг.ген. Пламен Богданов в четвъртък при честването на 137 години от създаването на първото военно училище в България, чиито наследник е НВУ.

Според ген. Богданов, през последните няколко години се засилва интереса към специалностите "Национална сигурност" и "Защита на населението от бедствия и аварии". Във военния ВУЗ се подготвят бъдещи военнослужащи от Виетнам и студенти от Македония, за разлика от преди десетилетия, когато са се обучавали стотици от Европа, Азия и Африка.

"Двама офицери в момента са на обучение в американски академии. НВУ има интензивен обмен на студенти и преподаватели по програма "Еразъм +" с военни и граждански университети в 22 държави, като част от страните са членки на НАТО. С Русия нямаме академичен обмен и не сме обсъждали такава тема", заяви още бриг. ген. Богданов.

Наскоро той се е срещнал с колегата си от латвийски ВУЗ, като по програма "Еразъм +" предстои да се разширява обмена със студенти и преподаватели от Латвия. Ректорът на НВУ определи военния университет като "уникален за България". Подготвил е кадри, реализирани като командири на полкове, дивизии, армии, десет министри на отбраната и 40 министри на други министерства. 10% от обучаващите се курсанти и студенти са жени.

"В българската армия процентът на жените е 10%, затова и нашият прием е такъв, коментира още ректорът на НВУ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони