Тракийският университет избра нов ректор

Проф Иван Въшин бе избран за ректор на Тракийския университет в Стара Загора. Той и досега изпълняваше тази длъжност временно, след като досегашния ръководител на ВУЗ-а проф. Иван Станков бе избран за депутат от АБВ, а преди това го замества и докато бе министър на земедлието в служебния кабинет на Марин Райков.

Проф. Въшин събра 173 гласа от 322 възможни на Общото събрание на университета, което се проведе в сряда. На балотажа той победи зам.-ректора доц. Добри Ярков. Другите двама кандидати за поста проф. Радослав Славов, декан на Аграрния факултет и доц. Борислав Попов от Медицинския факултет отпаднаха на първия тур на тайното гласуване.

Новоизбраният ректор е на 63 години и е доктор на ветеринарномедицинските науки. Той заяви, че е спечелил, защото е предложил програма не за оцеляване, а за бурен тласък на развитие на ВУЗ-а. Основен приоритет ще му бъде Тракийкският университет да запази мястото си сред първите шест национални университета при всички предстоящи образователни реформи, чрез рейтинг и престижни постижения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование