Борисов: Темата за Западните Балкани не трябва да слиза от европейския дневен ред, ако искаме мир и стабилност

Вижте паметника на Иван Вазов в Загреб (СНИМКИ)

САЩ предупредиха Сирия, че при нарушения на спирането на огъня ще има “твърди” мерки

Нобелова награда за литература може да няма и през 2019 година

Хиляди албанци излизат на антиправителствен протест в Тирана

Граничари заловиха 14 пакета с канабис, укрити в тайници на кола на ГКПП “Лесово”

Пленкович към Борисов: 17 май ще остане в историята

Сирак, напазаруван като стока и изоставен Невероятната история на Бойко Роджър Гренцке от сиропиталище в Сандански

Безмилостна битка в „Гласът на България“ Само четирима ще имат шанса да продължат към големия финал

Мартина мина на русо и захвърли дрехите Плеймейтката взриви социалните мрежи

Стачка на шофьорите на камиони в Бразилия отмени над 100 полета

Анкара: Турция е готова на ответни мерки, ако САЩ възпрепятстват доставката на самолетите Ф-35

1500 деца от 90 училища идват в Търново за ромския фестивал ”Отворено сърце”

Майстор от Габрово представи България на срещата на световните столици на ножарството

Пленкович прие Борисов в Загреб (СНИМКИ)

Просветният министър Тодор Танев: Парите не бива да следват студента

Досега парите, които държавата отпуска, следваха студента, а не се дават заради качеството на обучението му и това трябва да се промени. Това заяви в парламента просветният министър проф. Тодор Танев по време на разглеждането на първо четене на промените в Закона за висшето образование, съобщи БГНЕС.

„Искаме да акцентираме върху приоритетните за България специалности, за да може висшето образование да има връзка с живота, с бизнеса, с потребностите на държавата”, подчерта министърът.

Обект на дебат са 6 законопроекта, включително и на МС.

Кой какво предлага?

В текстовете, предложени от „Дондуков” 1, се предлагат мерки за диференциране на субсидирането и прекратяване на практиката за приемане на студенти с ниски резултати с цел раздут бюджет за повече държавни пари.

Субсидията за научна дейност на ВУЗ-овете ще се отпуска по сериозни критерии за научни успехи и ще се спира при слаби резултати. Ще има диференциация и при определяне на заплатите. Предвижда се обособяването на „защитени специалности” – това ще са направления, в които държавата има нужда от кадри.

В законопроекта на ГЕРБ се урежда статутът на Националното представителство на студентските съвети – с мандатност на членовете му, в състава да влизат само членове на студентски съвети или председатели.

Предвижда се засилена прозрачност и отчетност на НПСС, проверка от Сметната палата с предоставяне на данните онлайн. Административната издръжка на НПСС да падне от 10% на 3% от бюджета му.

От БСП лява България предлагат в своя законопроект разширяване автономията на висшите училища и нов модел на оценка на качеството, както и промяна на модела на финансиране на висшите училища.

Според левицата, рейтингът на вузовете и реализацията на студентите не отразяват качеството на образованието и реална оценка за това може да се направи на база на научния потенциал. Поради това в нейния законопроект се предлага развитие на институти в рамките на университетите, които да се занимават с изследователска дейност.

Освен това, от БСП предлагат намаляване на семестриалните такси с една трета, като разликата се поеме от държавата.

От РБ настояват в своя текст ректорът, заместниците му и деканите във всеки университет да имат опит като хабилитирани лица.

Законопроектът на АБВ се основава на развитието на академичната автономия и дефинира понятието образователен франчайз. Разглежда се възможността за филиали на родни ВУЗ-ове в чужбина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.