Тръмп: Над 2 млн. американци можеха за загинат от COVID-19, ако не бяхме въвели мерки

102-годишна италианка се излекува от коронавируса

Махалите изригват с COVID-19 до седмици Без контрол плячкосват контейнерите по градовете

Как при напускане на работа да получа най-много заплати

Двама студенти по медицина са доброволци в областната болница

Красимир Вълчев: Децата учат повече откакто се обучават в електронна среда

Онлайн търговците търсят нови складове

5000 лв. ще е глобата за излизане без маска

Банките финансират 73% от цената на жилищата Вноските по заемите не трябва да надхвърлят 30-40% от доходите

Старши сержант с коронавирус е интубиран в пловдивска болница

Гърците ще празнуват Великден вкъщи

Доц. Атанас Мангъров: Нямам търговски интереси от масовия скрининг за COVID-19

Касабов на нова онлайн среща с УЕФА

По улиците на Ню Йорк бяха разположени мобилни морги

Тръмп и Путин ще обсъдят ниските цени на петрола и санкциите срещу Русия

Просветният министър Тодор Танев: Парите не бива да следват студента

Досега парите, които държавата отпуска, следваха студента, а не се дават заради качеството на обучението му и това трябва да се промени. Това заяви в парламента просветният министър проф. Тодор Танев по време на разглеждането на първо четене на промените в Закона за висшето образование, съобщи БГНЕС.

„Искаме да акцентираме върху приоритетните за България специалности, за да може висшето образование да има връзка с живота, с бизнеса, с потребностите на държавата”, подчерта министърът.

Обект на дебат са 6 законопроекта, включително и на МС.

Кой какво предлага?

В текстовете, предложени от „Дондуков” 1, се предлагат мерки за диференциране на субсидирането и прекратяване на практиката за приемане на студенти с ниски резултати с цел раздут бюджет за повече държавни пари.

Субсидията за научна дейност на ВУЗ-овете ще се отпуска по сериозни критерии за научни успехи и ще се спира при слаби резултати. Ще има диференциация и при определяне на заплатите. Предвижда се обособяването на „защитени специалности” – това ще са направления, в които държавата има нужда от кадри.

В законопроекта на ГЕРБ се урежда статутът на Националното представителство на студентските съвети – с мандатност на членовете му, в състава да влизат само членове на студентски съвети или председатели.

Предвижда се засилена прозрачност и отчетност на НПСС, проверка от Сметната палата с предоставяне на данните онлайн. Административната издръжка на НПСС да падне от 10% на 3% от бюджета му.

От БСП лява България предлагат в своя законопроект разширяване автономията на висшите училища и нов модел на оценка на качеството, както и промяна на модела на финансиране на висшите училища.

Според левицата, рейтингът на вузовете и реализацията на студентите не отразяват качеството на образованието и реална оценка за това може да се направи на база на научния потенциал. Поради това в нейния законопроект се предлага развитие на институти в рамките на университетите, които да се занимават с изследователска дейност.

Освен това, от БСП предлагат намаляване на семестриалните такси с една трета, като разликата се поеме от държавата.

От РБ настояват в своя текст ректорът, заместниците му и деканите във всеки университет да имат опит като хабилитирани лица.

Законопроектът на АБВ се основава на развитието на академичната автономия и дефинира понятието образователен франчайз. Разглежда се възможността за филиали на родни ВУЗ-ове в чужбина.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.